Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Gita nasleduje majiteľa, zatiaľ čo preváža všetky jeho veci

Robot Gita nasleduje majiteľa, zatiaľ čo preváža všetky jeho veci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári zo spoločnosti Piaggio Fast Forward dokončili práce na spotrebiteľskej verzii autonómneho robota s názvom Gito, ktorý je navrhnutý tak, aby sprevádzal svojho majiteľa a odbremenil ho od každodenného nosenia rôznych vecí. Táto pojazdná robotická „taška“ uvezie až 18 kilogramov nákladu, no takýto luxus rozhodne nie je lacný.

V štádiu konceptu s pred niekoľkých rokov mal robot Gita slúžiť ako robotický kuriér, ktorý by autonómne prepravoval potraviny a iný tovar rýchlosťou až 35 km / h. Robot sa dokáže pohybovať v priestore prostredníctvom technológie SLAM (simultánna lokalizácia a mapovanie), ktorá umožní vytvoriť 3D mapu prostredia. S pomocou duálneho kamerového systému sa mohol robot Gita samostatne pohybovať v známych prostrediach a zvládal uskutočniť autonómne misie bez toho, aby musel byť ovládaný operátorom.

Autonómny robotický spoločník Gita.

Táto vízia sa v priebehu vývoja zmenila. Spoločnosť Piaggio Fast Forward teraz chce, aby sa z robota Gita stal spoločník, ktorý sa pohybuje iba vtedy, ak má nasledovať svojho majiteľa. Mohol by sa prirovnať k vernému psovi. Gita si hľadá cestu pomocou vizuálnych senzorov a cieľom tohto robotického spoločníka je poskytnúť priestor pre uloženie vecí a uvoľniť tak ruky majiteľa počas chôdze..

Najvyššia rýchlosť pohyby bola preto oproti konceptu znížená na 9,6 km / h, zatiaľ čo robot využíva zvuky a svetlá na komunikáciu s majiteľom a dá mu tak vedieť informácie napríklad o tom, ako je nabitá batéria a či je robot spárovaný so smartfónom prostredníctvom technológie Bluetooth. Hoci smartfón nie je potrebný pre vykonanie základných funkcií, aplikácia umožňuje uzamknutie veka nákladného priestoru, prehrávanie hudby cez reproduktory a umožnenie prístupu k uloženým veciam aj iným ľuďom.

Robot Gita je schopný previezť až 18 kilogramov nákladu.

Samotný robot Gita váži 22,7 kg a môže sa nabíjať prostredníctvom elektrickej zásuvky. Batéria má výdrž štyri hodiny nepretržitej prevádzky a do plnej kapacity sa nabije za dve hodiny. Prostredníctvom nabíjacieho portu si používateľ môže nabiť svoj telefón či iné zariadenia.

No takýto komfort autonómneho prevážania vecí aj niečo stojí a mnohí ľudia radšej ostanú pri svojom batohu alebo taške. Autonómny robotický spoločník Gita má totiž cenu 3 250 dolárov. K dispozícii bude od 18. novembra.

Robot Gita autonómne nasleduje svojho majiteľa maximálnou rýchlosťou 9,6 km / h.