Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 112

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Bezzrkadlový fotoaparát Sony A9 II prevzal od svojho staršieho súrodenca full-frame snímač Exmor RS s rozlíšením 24,2 megapixelov a rovnako aj neuveriteľne rýchle automatické zaostrovanie so 693mi bodmi fázovej detekcie, ktoré ostrí až 60 krát za sekundu. K tomu dopomohol aj vylepšený obrazový procesor BIONZ X, ktorý umožnil pridanie nových režimov, ako je napríklad automatické ostrenie očí v reálnom čase, či sledovanie objektu v reálnom čase. Fotoaparát zameraný na profesionálov má odolnejšie telo voči nárazom a poveternostným podmienkam. Používateľ má k dispozícii, okrem USB-C a gigabitového Ethernetu, aj bezdrôtové pripojenie Wi-Fi 2,4 a 5 GHz, pre vysokorýchlostné prenosy a ovládanie fotoaparátu na diaľku.

Najväčšie sklápacie nákladné vozidlo s elektrickým pohonom na svete, s názvom eDumper, váži 45 ton. Je poháňané 590 kilowattovým motorom, ktorému dodáva energiu veľká 600 kilowatthodinová batéria. Obrí elektrický sklápač bol vyslaný pracovať do lomu v Pery vo Švajčiarsku. Lom pritom svojim jedinečným prostredím umožní eDumperu v podstate vyrobiť toľko elektrickej energie, koľko potrebuje na svoju jazdu. Po naložení asi 60-tich ton skaly ju eDumper prevezie dole kopcom s 13 percentným sklonom na miesto vykládky. Vďaka ťažkému nákladu a rekuperačnému brzdovému systému sa batéria počas cesty z kopca nabije a vyrobená energia je údajne dostačujúca na to, aby sa prázdny elektrický sklápač mohol vrátiť späť do lomu.