Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 113

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 10. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Populárna značka s logom nahryznutého jabĺčka predviedla trojicu nových smartfónov iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max. Model iPhone 11 so 6,1 palcovým displejom získal do výbavy duálny zadný fotoaparát s rozlíšením 12 plus 12 megapixelov. Nový 5,8 palcový iPhone 11 Pro a 6,5 palcový Pro Max sa môžu pochváliť zdokonaleným displejom Super Retina XDR, so svietivosťou až 800 nitov pri používaní na slnku alebo až 1 200 nitov, ak používateľ pozerá obsah v extrémnom dynamickom rozsahu XDR. Oba modely získali trojitý zadný fotoaparát v kombinácii rozlíšení 12 + 12 + 12 megapixelov, so širokým, ultraširokým a telefoto objektívom s dvojnásobným optickým priblížením. Všetky tri novinky umožňujú nakrúcanie videí v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu, a to aj v širokouhlom režime.

Bezzrkadlový kompaktný fotoaparát Fujifilm X-A7 je vyhotovený v štýlovom retro dizajne. Jeho schopnosti sú postavené na novo vyvinutom 24,2 megapixelovom CMOS snímači vo formáte APS-C a na algoritmoch pre automatické zaostrovanie a detekciu tváre. Fotoaparát kontinuálne nasníma 6 záberov za sekundu a zvláda nakrúcať videá v rozlíšení 4K, pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. Na zadnej strane sa nachádza 3,5 palcový dotykový LCD displej, ktorý sa vďaka kĺbu dá natočiť do rôznych uhlov a samozrejme aj preklopiť pre snímanie obľúbených selfie. X-A7-čka dostala do výbavy aj technológie Wi-Fi a Bluetooth pre bezdrôtové ovládanie a prenos údajov.

Inteligentné hodinky Fitbit Versa 2 majú oproti predchádzajúcej generácii o 8 percent väčší displej, ktorý namiesto LCD stavil na modernejšiu zobrazovaciu technológiu OLED. Hodinky so zameraním na zdravie a športové aktivity si prinášajú podporu digitálnej asistentky Amazon Alexa. Používateľ s ňou komunikuje hlasom, no jej odpovede sú tiché a zobrazujú sa na displeji ako text. Batéria poskytne na jedno nabitie dostatok energie až na päť dní používania. V režime Always On, kedy displej neustále zobrazuje monochromatické hodiny, sa výdrž skracuje na zhruba dva dni.