Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 114

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Smartfón OnePlus 7T sa síce radí do strednej triedy, no napriek tomu sa môže pochváliť pôsobivými špecifikáciami. O jeho výkon sa postará procesor Snapdragon 855 Plus, spolu s 8 GB pamäte RAM. AMOLED displej s uhlopriečkou 6,55 palca má obnovovaciu frekvenciu až 90 Hz a podporuje technológiu HDR10+. OnePlus 7T poteší aj nadšencov mobilného fotenia. Zadný, trojitý fotoaparát prináša kombináciu rozlíšení 48, 16 a 12 megapixelov. Používateľ môže pritom ťažiť z dvojnásobného optického priblíženia, širokouhlého objektívu so záberom 117 stupňov a so stabilizácie obrazu aj pre nakrúcanie videí.

Elektronická hračka Arcade Coder v sebe spája zážitky z fyzického aj digitálneho vzdelávania. Fyzickú stránku tvorí štvorcová herná doska, na ktorej je umiestnených 144 silikónových blokov s viacfarebnými LED diódami. Tie tvoria akoby obrazové body displeja, ktoré sa dajú stláčať. Digitálnou časťou je mobilná aplikácia. S pomocou Arcade Coder sa deti učia základy tvorby hier a zisťujú, ako sa vytvárajú rôzne mechaniky, napríklad rýchlosť hry, herné úrovne a odmeňovací systém. K dispozícii sú aj preddefinované projekty, ktoré sa dajú prispôsobiť podľa fantázie. Režim Painter naučí deti rozihrať LED diódy na doske a vytvárať farebné obrázky či animácie pomocou získaných zručností v kódovaní.

Akčná kamera Ghost XL zaujme svojim objektívom, ktorý sa dá otáčať voči telu kamery až o 300 stupňov. Používateľ tak môže kameru namontovať v akejkoľvek polohe a už si len nastaví objektív tak, aby bol záber v rovine. Integrovaná batéria poskytne na jedno nabitie výdrž až 9 hodín nakrúcania videí v rozlíšení 1080p. Samotné telo akčnej kamery je odolné voči vode, aj bez použitia krytu, v kategórii IPX7. Disponuje aj vode odolným konektorom pre externý mikrofón a zdroj napájania cez USB. K dispozícii je i Bluetooth diaľkový ovládač Drift.

Hranie hier vo virtuálnej realite prináša pohlcujúce zážitky, no stále je problémom sledovanie nôh hráča. Jedno z riešení poskytuje ovládač 3dRudder v tvare vyvažovacieho disku, vďaka ktorému môžu hráči riadiť pohyb vo virtuálnom svete svojimi nohami. Naklonením vpred sa s hernou postavou chodí dopredu, naklonením na päty zase dozadu. Naklonením do strán sa ustupuje do bokov, zatiaľ čo otáčaním nôh doľava alebo doprava sa daným smerom zatáča. Toto zariadenie je už dostupné aj pre používateľov okuliarov PlayStation VR a je kompatibilné s 35 hernými titulmi.

Cestovný kufor Escape S používa pre pohyb štyri kolieska. Všetky sú pritom spojené s generátorom, ktorý počas ich točenia dodáva energiu do zabudovanej batérie s kapacitou 8000 mAh. Používateľ môže túto „power banku“ využiť pre nabíjanie mobilných zariadení prostredníctvom dvojice USB portov. Mobilná aplikácia komunikuje s kufrom cez Bluetooth a okrem zobrazenia stavu batérie môže pomôcť nájsť odložený kufor zobrazením miesta, kde bol naposledy zachytený Bluetooth signál. Kufor Escape S je zabezpečený trojčíselným zámkom v norme TSA. Má tiež odnímateľný priestor pre uloženie notebooku a ľahko prístupný priečinok pre uloženie dokladov, leteniek či iných vecí.