Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 116

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Nová elektrická zubná kefka Encompass má rukoväť, na ktorej jednom konci je umiestnený polovičný náustok s čistiacimi štetinami. Používateľ nanesie zubnú pastu do vnútornej strany náustku, a potom sa jednou stranou úst do neho zahryzne. Náustok sa pritom ohýba tak, aby sa prispôsobil veľkosti a tvaru zubov. Po zapnutí kefky sa motorček postará o to, aby sa vzduchová kapsa v náustku rýchlo a opakovane nafúkla a vypustila. Vďaka tomu sa horná a spodná časť náustku so štetinami pohybuje hore a dole rýchlosťou až 100 krát za sekundu. Pomocou kefky Encompass je tak používateľ schopný vyčistiť si polku chrupu už za 10 sekúnd.

Pero Artera má na druhom konci, kde nie je hrot, zabudovaný skener, ktorý slúži pre naskenovanie farieb z takmer akéhokoľvek povrchu. Mikroprocesor v pere potom určí, ako nakombinovať azúrové, purpurové, žlté, čierne a biele farbivo z náplní tak, aby namiešaný atrament v hlavnej náplni zodpovedal naskenovanému povrchu. Používateľ má pritom na výber klasický guľôčkový hrot pera alebo jemný štetcový hrot pre maľovanie. Okrem skenera si môže používateľ samozrejme zvoliť aj možnosť výberu farieb z palety v mobilnej aplikácii, ktorá sa s perom spája pomocou Bluetooth pripojenia.

Výrobcovia elektrických bicyklov sa zvyčajne snažia, aby sa ich výtvory čo najviac podobali bežným bicyklom. Elektrický bicykel Oslo, z dielne spoločnosti Karmic, sa však snaží pritiahnuť pozornosť svojim doslova futuristickým výzorom. Reťaz, kabeláž aj batéria je umiestnená priamo v masívnom ráme, zatiaľ čo vnútro kolies je vyplnené piatimi väčšími lúčmi, ktoré môžu byť opláštené voliteľnými aerodynamickými krytmi. Futuristický bicykel poskytne jazdcovi tri úrovne elektrickej asistencie, pri dosiahnutí maximálnej rýchlosti až 32 km / h. Pre tých lenivejších je k dispozícii aj plne elektrický režim pohonu.

Malá televízna kocka od Amazonu s názvom Fire TV Cube má od jesene tohto roka vynovené vnútro. Ide o multimediálne zariadenie, ktoré prináša do akéhokoľvek televízora Smart funkcie. Používateľ tak dokonca dokáže svoje zariadenie ovládať aj hlasom cez známu službu Alexa. Ľudskou rečou je teda možné meniť programy, hlasitosť či spúšťať videá z internetu, prípadne práve na internete niečo vyhľadávať. Hlas z okolia pritom zaznamenáva až osem mikrofónov a od okolia ho čistí vylepšená technológia. Do svojej novej výbavy dostal Cube osemjadrový procesor, rýchlejší ako mal jeho predchodca, a podporuje multimediálny obsah v 4K rozlíšení. Amazon Fire TV Cube je kompatibilný s mnohými televízormi a nahrádza diaľkové ovládanie.