Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Orba: Hudobný nástroj, ktorý sa zmestí do vašej dlane

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Artiphon predstavila netradičnú formu hudobného nástroja s názvom Orba, ktorý je navrhnutý ako prenosný syntetizátor, looper a MIDI ovládač pre komponovanie hudby priamo v dlani používateľa.

Minimalistický dizajn nového hudobného nástroja Orba pripomína rozkrojenú polovicu pomaranča skríženú s herným ovládačom a jeho citlivé senzory prevádzajú gestá z prstov a rúk priamo na hudbu. Podľa vývojárov predstavuje tak Orba nový a zábavný spôsob, ako komponovať hudbu a to dokonca aj vtedy, ak ste predtým nikdy nehrali na žiadny hudobný nástroj. Je to v podstate taká „hudobná skupina v dlani“.

Ručný hudobný nástroj Orba.

Prenosný syntetizátor Orba prichádza s množstvom zvukov a má štyri režimy: bubnový, basový, strunový a tónový, ktoré môžu byť vrstvené tak, aby s pomocou prehrávania slučiek vytvorili celú skladbu. Na vrchu zariadenia sa nachádza osem dotykových plôch, ktoré sú schopné zaregistrovať gestá ako je poklepanie, posúvanie prsta a vibráto. Citlivé pohybové senzory vo vnútri Orby navyše môžu spúšťať rôzne efekty, keď používateľ so zariadením máva, nakláňa ho alebo s ním trasie.

Orba sa napája z batérie a má vstavaný reproduktor, takže používatelia môžu vytvárať skladby a rytmy kdekoľvek a kedykoľvek majú na to náladu. Je tu samozrejme aj možnosť prepojenia s mobilnými zariadeniami alebo počítačom cez Bluetooth MIDI alebo USB-C.

Ručný hudobný nástroj Orba.

Syntetizátor Orba je kompatibilný s operačnými systémami iOS, Android, Mac a Windows, pričom dokáže pracovať so „všetkými hlavnými nahrávacími programami, vrátane GarageBand, Ableton Live, Logic Pro X, Pro Tools a FL Studio“. K dispozícii je tiež sprievodná aplikácia, ktorá umožňuje ladenie nástrojov a zvukov, export výtvorov do iných hudobných aplikácií alebo zdieľanie skladieb na sociálnych médiách.

Ručný minimalistický hudobný nástroj Orba sa dá získať prostredníctvom podpory start-up kampane na portáli Kickstarter za 89 dolárov. Dodávka prvých kusov je naplánovaná na apríl 2020.

Ručný hudobný nástroj Orba.