Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotický vysávač Samsung PowerBot-E naraz vysáva aj mopuje

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné robotické vysávače majú dostatočný výkon na to, aby za nás mohli povysávať celú domácnosť, no ak chceme mať podlahu poriadne čistú, treba ju ešte vytrieť s mopom. Aj v tomto smere môžu pomôcť robotické mopy. No takéto riešenie je nákladnejšie. Juhokórejskí vývojári sa preto rozhodli spojiť obe schopnosti týchto robotických pomocníkov do jediného dostupného zariadenia. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako to všetko funguje.

Robotický vysávač Samsung PowerBot-E je určený na vysávanie tvrdých podláh a kobercov. Je však vybavený aj odnímateľným zásobníkom na vodu, na ktorého spodnej časti je uchytená čistiaca handrička z mikrovlákien.

„Je to prevedenie 2v1, to znamená, že okrem toho vysávania dokáže umývať, ale čo je nie úplne samozrejmosťou, robí to naraz. To znamená, že v rámci jedného kroku dokáže vysávať a zároveň aj umývať. Čo nevysaje, tak dokáže stiahnuť, aj ten jemný prach v tej zemi, čiže prakticky po vysávaní máme umytú zem bez nejakých šmúh,“ vysvetľuje pán Tomáš Brida, Samsung Electronic CZ&SK.

Robotický vysávač má teda dva oddelené zásobníky. Jeden je určený pre prachové a hrubé nečistoty a druhú pre vodu. Vďaka tomu ich používateľ nemusí meniť počas procesu upratovania. Vývojári pritom mysleli aj na to, aby nedochádzalo k samovoľnému kvapkaniu vody zo zásobníka na podlahu počas upratovania alebo parkovania robotického vysávača v nabíjacej základni. Voda sa totiž dávkuje do čistiacej handričky pomocou malého elektronického čerpadla.

„Tú intenzitu toho zvlhčovania tej handričky alebo toho mopu si vieme vlastne sami regulovať v troch stupňoch. To znamená, že ten vysávač prakticky v tom vysávaní v tom maximálnom režime vlastne vlhčenia, dá sa povedať, že v rámci nejakých piatich minút vieme už po tej podlahe bežne chodiť. Nemusíme sa báť, žeby sme sa nejako šmykli alebo tam zostala tá voda nejakým spôsobom viditeľná na tej podlahe.“

Pokiaľ chce používateľ vysávať iba koberce, stačí aby z robotického vysávača jednoducho vybral modul s handričkou, ktorý aktivuje aj mokrý proces. Naopak pri čistení tvrdých podláh sa pomocou magnetického pásu dá vysávaču vymedziť jeho pracovný priestor.

„Kde vlastne tento pás nalepíme a tým pádom vlastne zamedzuje tomu vysávaču, aby išiel s tým mokrým mopom, dá sa povedať, na ten koberec.“

Robotický vysávač 2v1 je vysoký len 85 milimetrov, takže sa ľahko dostane aj pod nábytok a postele. O zber prachu a nečistôt sa pritom postará rotačná čistiaca kefa s postrannými metličkami. Vysávač sa môže pochváliť aj slušným sacím výkonom, ktorý si vie upraviť v troch úrovniach. V maximálnom režime nasadenia tak dosahuje až 5 wattov. Vie pracovať v štyroch rôznych čistiacich režimoch a vďaka množstvu integrovaných senzorov sa dokáže dobre orientovať v priestore domácnosti.

„Čo sa týka toho samotného pohybu sa vôbec nemusíme báť, že sa ten vysávač nevráti do základne, pretože veľmi dobre sa orientuje v rámci toho priestoru, pamätá si určité predmety alebo prípadne samotné miestnosti a dokáže sa pekne vrátiť.“

Zabudovaná batéria s kapacitou 3400 mAh pritom poskytne robotickému vysávaču dostatočnú výdrž na upratovanie aj väčších domácností.

„Tú domácnosť povysáva, čo sa týka rohov, čo sa týka rôznych módov vysávania a vráti sa do tej základne. Na jedno nabitie dokáže spraviť až 150 metrov štvorcových, čo je asi 150 minút.“

Robotický vysávač sa prostredníctvom Wi-Fi modulu spája s domácou sieťou, vďaka čomu ho môže používateľ pohodlne ovládať cez mobilnú aplikáciu kdekoľvek sa nachádza. Práca vysávača je pritom plne automatizovaná.

„Aj keď si nastaví nejaký plán vysávania, aj v tomto modeli, v určité dni, v určité hodiny, tak dokáže ten vysávač reagovať na to, či ste doma alebo nie ste doma. To znamená, že pokiaľ si nastavíte, že ten vysávač bude vysávať, keď nie ste doma, tak bude vysávať, keď nie ste doma. To znamená, keď opustíte dom, tak vysávač rozozná, že nie ste doma a začne vysávať,“ uzatvára pán Tomáš Brida, Samsung Electronic CZ&SK.

Robotický vysávač 2v1, PowerBot VR5R5050WK sa môže stať ideálnym pomocníkom v mnohých moderných domácnostiach. Vďaka svojmu inovatívnemu systému vysávania a umývania podláh súčasne, tak môže používateľom v dnešnej uponáhľanej dobe šetriť čas, ktorý môžu radšej venovať svojej rodine či priateľom.