Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 117

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Väčšina fotografov či filmárov sa denne zamýšľa nad tým ako by im pri presunoch, zvlášť pri ceste lietadlom, pomohol cestovný statív. Podobný problém sa rozhodla vyriešiť skupina vývojárov Peak Design. Spoločne navrhli pomôcku, ktorá má v zloženom stave len necelých 40 centimetrov na dĺžku. Potom ako sa statív rozprestrie v celej svojej kráse, dosiahne rozmery až viac ako jeden a pol metra na výšku, pričom vydrží záťaž viac ako 9 kilogramov. Takže nie je problém použiť telo väčšieho fotoaparátu aj s poriadnym objektívom. Inovatívnosťou je aj to, že nožičky statívu tvoria v reze kompaktný kruh s priemerom len 8 centimetrov, kým bežné statívy tento rozmer prevýšia aj viac ako 2 krát. No a zrejme najviac poteší váha nového statívu, ktorá je pri vyhotovení z hliníka len o niečo viac ako 1,5 kilogramu a pri vyhotovení z uhlíkových vlákien nedosiahne ani 1300 gramov.

Čoraz viac ľudí berie svoj smartfón aj na miesta, kde sa zvyčajne používajú klasické fotoaparáty. Talianski vývojári preto vytvorili univerzálne vodotesné puzdro Nautismart Pro, do ktorého sa dá vložiť takmer každý smartfón pre snímanie aj pod vodnou hladinou. Puzdro je vyrobené z polykarbonátu a fotoaparát smartfónu sníma cez priehľadný panel, na ktorý sa dá pripevniť aj objektív tretích strán. Puzdro je vodotesné do hĺbky až 50 metrov a na jeho zadnej strane sa nachádzajú tri tlačidlá s pružinou pre ovládanie ikoniek na dotykovom displeji telefónu. Sprievodná aplikácia pritom umiestni ikony na rôzne miesta, v závislosti od modelu smartfónu v puzdre.