Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 118

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Jedno z najväčších múzeí na svete - Musée du Louvre v Paríži, v spolupráci s HTC Vive Arts a Emissive VR, prvýkrát použilo virtuálnu realitu ako prostriedok pre oživenie príbehu Mona Lisy od Leonarda da Vinciho. Samotnú slávnu maľbu si chodí do múzea ročne prezerať obrovské množstvo návštevníkov, no toto umelecké dielo je chránené špeciálnym sklom a na jeho obdivovanie má návštevník vymedzený len krátky čas. Projekt Mona Lisa: Beyond the Glass však umožní návštevníkovi vidieť obraz úplne novým spôsobom v prostredí virtuálnej reality, bez davu ľudí, ktorí sa normálne tlačia pred obrazom. Zážitková virtuálna prehliadka odhalí nielen techniky, ktoré použil umelec pri vytváraní tohto diela, ale návštevník sa dozvie aj viac o samotnej Mona Lise a dokonca ju môže vidieť ako digitálne oživenú osobu.

Záchranný maják Hero má kompaktné rozmery vo veľkosti podobnej mlynčeku na korenie a v prípade problémov ho používateľ aktivuje jednoduchým otočením prepínača. Maják potom vyšle núdzový signál, ktorý zachytí celosvetová špecializovaná satelitná sieť. Dispečing následne kontaktuje pátraciu a záchrannú službu, ktorá je najbližšie k vyslaným súradniciam používateľa. Navyše sú kontaktovaní aj členovia rodiny a priatelia zo zoznamu núdzových kontaktov. Záchranný maják si nájde využitie v odľahlej prírode, počas vykonávania akčných športov alebo v prípade prírodnej katastrofy.