Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Televízory LG ako prvé definujú novú generáciu 8K Ultra HD produktov

Televízory LG ako prvé definujú novú generáciu 8K Ultra HD produktov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť LG Electronics (LG) oznámila, že jej televízory sú prvými na svete, ktoré prekročili prísne požiadavky stanovené asociáciou spotrebiteľských technológií (Consumer Technology Association). Definujú tak novú generáciu 8K Ultra HD produktov a služieb, ktoré prezentujú štyrikrát väčší detail než 4K TV a šestnásťkrát väčší detail než HDTV.

Oficiálne priemyselné označenie 8K Ultra HD a jeho logo vyvinula americká skupina CTA. Oboje vznikli kvôli stanoveniu jasnej definície, ktorá maloobchodníkom a spotrebiteľom pomôže lepšie identifikovať produkty spĺňajúce kľúčové požiadavky práve 8K Ultra HD technológie. Televízory LG Real 8K, ktoré debutujú na veľtrhu CES 2020, sú prvými, ktoré prekonajú špecifické požiadavky CTA. Vrátane tých, ktoré sa týkajú rozlíšenia, digitálnych vstupov, veľkého dynamického rozsahu, upscalingu, bitovej hĺbky a metodiky merania.

Asociácia CTA založila svoju definíciu 8K na prahu stanovenom Medzinárodným výborom pre zobrazovaciu metrológiu. Pokyny pre meranie, ktoré je založené na kontrastnom nasta-vení (contrast modulation = CM), uvádzajú, že rozlíšenie musí dosahovať kontrastné mo-dulácie minimálne 50% spolu s najmenej 33 miliónmi aktívnych pixelov, aby sa zariadenie kvalifikovalo ako 8K UHD. Ostatné priemyselné štandardizačné organizácie, ako je Medzinárodná organizácia pre normalizáciu (ISO), taktiež používajú pre priemyselné poro-vnanie práve kontrastnú moduláciu.

Od januára 2020 budú všetky televízory LG 8K označené logom CTA 8K UHD. Nové mo-dely LG pre rok 2020 stavajú na vedúcej pozícii LG ako jediného výrobcu, ktorý ponúka televízory Real 8K v dvoch kategóriách - OLED (LG SIGNATURE OLED 8K) a LCD (LG 8K NanoCell TV). Všetky modely prinášajú hodnoty CM v rozsahu 90%, zatiaľ čo niektoré iné modely v tomto odvetví zostávajú na nízkych dvojciferných číslach.

Testovanie tretích strán, uskutočnené organizáciou pre globálne testovanie a certifikáciu výrobkov Intertek, overilo, že 75-palcový televízor LG NanoCell 8K TV prekonáva požiada-vky na meranie kontrastného pomeru (CM) ustanovené ICDM. Zariadenie vykazuje pôsobivých 90 percent kontrastného pomeru horizontálne a 91 percent pomeru vertikálne. Ďalšia popredná medzinárodná testovací firma VDE (Verband Deutscher Elektrotechniker) oznámila takmer identické výsledky kontrastného pomeru.

"CTA je autoritou v odvetví technológií pre spotrebiteľov. Použitie loga CTA 8K UHD spo-ločnosťou LG dáva zákazníkom signál, že televízor Real 8K od spoločnosti LG im prinesie presne taký zážitok zo sledovania, aký očakávajú," povedal Nam Ho-jun, senior viceprezident Výskumu a vývoja v oddelení Home Entertainment spoločnosti LG. "Očakávame, že ponuka LG 8K televízorov v roku 2020 stanoví nový štandard pre televízny priemysel," dodal Nam Ho-jun.

Televízory LG ako prvé definujú novú generáciu 8K Ultra HD produktov.

(Zdroj: Tlačová správa LG)