Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skladací dron Evo II dokáže snímať zo vzduchu v rozlíšení až 8K

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Autel Robotics na veľtrhu CES 2020 v Las Vegas odhalila to, čo nazýva ako „najvýkonnejší a najpokročilejší skladací dron na tejto planéte“. Dron s názvom Evo II pritom dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť letu až 72,4 km / h, zatiaľ čo sníma letecké zábery pomocou kamery s rozlíšením 6K alebo až 8K.

V priebehu posledných rokov televízory v obývačkách neustále zvyšujú svoje rozlíšenie. Ful HD postupne vytlačuje rozlíšenie 4K a už teraz existujú prvé televízory s rozlíšením 8K a bude ich len pribúdať. Zdá sa pritom, že drony sa vydali podobnou cestou. Existuje už množstvo modelov, ktoré sú vybavené 4K kamerou, no spoločnosť Autel Robotics ide v tomto smere so svojim dronom Evo II ešte o krok ďalej.

Nová séria dronov Evo II, ktorá prichádza v troch variantoch. je v súčasnej dobe vo výrobe a ešte nie je k dispozícii na predaj. Štandardný model získal do výbavy kameru s 0,5 palcovým snímačom, ktorá je schopná zachytiť statické snímky v rozlíšení 48 megapixlov a videá nakrúca v detailnom a ostrom rozlíšení 8K. Kamerový modul zaznamenáva rýchlosťou 120 Mbps a má citlivosť ISO v rozsahu 100 až 3 200.

Verzia dronu Evo II Pro je síce dodávaná len so 6K kamerou, ktorá však má 20 megapixelový 1 palcový snímač s nastaviteľnou clonou od f / 2,8 až do f / 11 a citlivosťou ISO od 100 do 12 800. Tretí model Evo II Dual je pritom vybavený 8K kamerou a termálnou kamerou so senzorom Flir Boson.

Nová séria dronov Evo II

Tam, kde väčšina skladacích dronov už potrebuje po približne 20 až 30 minútach letu si nabiť svoju batériu, drony zo série Evo II majú letovú dobu až 40 minút na jedno nabitie. Používateľov pritom upozornia, keď sa ich batéria s kapacitou 7 100 mAh blíži k vybitiu, a že nastal čas sa vrátiť späť na základňu. Drony Evo II sú schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť letu až 72,4 km / h, dokážu odolať nárazom vetra až do úrovne 8 a majú prenosový dosah do vzdialenosti až 9 kilometrov. Diaľkové ovládanie prináša výhody vlastného zabudovaného displeja.

Drony disponujú technológiou pre vyhýbanie sa prekážkam a sú vybavené spolu až 12 senzormi počítačového videnia poháňanými dvojjadrovým procesorom, dvomi senzormi na báze sonaru a dvomi LED pristávacími svetlami. Dron Evo II je schopný lietať okolo objektu autonómne a dokáže súčasne detegovať až 64 objektov, vrátane ľudí, vozidiel a zvierat. K dispozícii má 8 GB internej pamäte, čo nie je veľa, no pomocou SD kariet sa dá pridať až 256 GB úložného priestoru.

Spoločnosť Autel Robotics zatiaľ neoznámila ceny ani dostupnosť novej série dronov Evo II.

Skladací dron Evo II dokáže snímať zo vzduchu v rozlíšení až 8K