Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Modulárna kamera Insta360 One R mení pohľad na tvorbu akčných videí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

360-stupňové kamery by sa dali označiť za akčné kamery budúcnosti, no spoločnosť Insta360 našla inovatívny spôsob, ako skombinovať ich úžasné schopnosti s tradičnejším nastavením akčnej kamery v štýle GoPro pre dosiahnutie vysoko kvalitných „2D“ záberov. Výsledkom je modulárna akčná kamera Insta360 One R, navrhnutá v spolupráci s firmou Leica.

Výhody 360stupňového videa sú zrejmé, prinášajú pohlcujúce zábery zo všetkých uhlov, ktoré môžete prezerať v prostredí virtuálnej reality alebo môžete použiť zábery zo všetkých možných aj nemožných uhlov pre vytvorenie dych berúceho videa v editačnom softvéri. No 360 stupňové snímanie má aj svoje nevýhody, keďže 360 stupňové kamery nemôžu poskytnúť absolútne stabilizačné schopnosti bežných akčných kamier a okrem skreslenia trpí aj celková kvalita obrazu, pretože používate iba malú časť súboru videa vo vysokom rozlíšení.

Vývojári zo spoločnosti Insta360 zrejme boli nespokojní s takýmito kompromismi a preto navrhli modulárnu akčnú kameru One R, ktorá používateľom poskytne pôsobivé schopnosti 360 stupňového videa, ale tiež môže nakrúcať vysoko kvalitné širokouhlé videá v rozlíšení 4K na štýl klasickej akčnej kamery.

Modulárna akčná kamera Insta360 One R

Základná jednotka modulárnej akčnej kamery One R poskytuje možnosti spracovania videa s 5,7 K, ku ktorej môžete pripojiť jednu z troch kombinácií objektívu a snímača pre 360-stupňové nakrúcanie videí pomocou modulu s kamerami umiestnenými na prednej a zadnej strane, alebo modul so 4K širokouhlou prednou kamerou či efektne vyzerajúci modul so širokouhlou kamerou s objektívom Leica a 1 palcovým snímačom, doteraz najväčším snímačom v akčnej kamere, aký bol použitý. Tento modul dokáže nakrúcať videá v rozlíšení 5,7 K s vernosťou farieb a kvalitou obrazu od odborníkov zo spoločnosti Leica.

Modulárna akčná kamera Insta360 One R

Modulárny systém umožnil umiestnenie displeja do samostatného jadra a nie do jednotky s objektívom, takže používateľ môže modul s displejom otočiť tak, aby smeroval dopredu alebo dozadu pre bežný režim snímania, respektíve snímanie selfie záberov. Napriek svojej modulárnej povahe je akčná kamera One R vodotesná aj bez puzdra a môže sa tak ponoriť do hĺbky až 5 metrov pod vodnú hladinu.

Či už používateľ sníma v akomkoľvek režime, modulárna akčná kamera Insta360 One R disponuje vysoko výkonným systémom stabilizácie obrazu FlowState pre snímanie bez použitia fyzických stabilizátorov. Kamera má zabudované dva mikrofóny, vstup pre externý mikrofón a dá sa ovládať hlasom.

Modulárna akčná kamera Insta360 One R

Nevýhoda celého riešenia, ktorá vychádza skôr zo strany výrobcu, je to, že modulárna akčná kamera One R sa predáva v troch baleniach – jedno s 360 stupňovou a 4K širokouhlou kamerou za 509,99 EUR, druhé iba so širokouhlou 4K kamerou za 339,99 dolárov a tretie balenie s 1 palcovým snímačom a objektívom Leica za 599,99 EUR. Nedá sa získať kombinácia s 360 stupňovou kamerou a Leica 1-palcovým modulom, čo je škoda, hoci aj by to už bolo celkom drahé.

Modulárna akčná kamera Insta360 One R