Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Retro digitálna kamera vám prináša ducha Super 8-čiek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Super 8mm filmové kamery dokázali naraz nasnímať iba tri minúty záberov a tie navyše boli zrnité a blikali. Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí to považujú za dobré umelecké vlastnosti, mohla by vás zaujať nová retro digitálna kamera s názvom Fragment 8.

Retro digitálnu kameru Fragment 8 vytvorila spoločnosť Lofty Factory Z Hongkongu a je navrhnutá tak, aby naraz nakrútila až dve minúty videa v rozlíšení 720p. Popri tom vydáva kamera úplne nefunkčný bzučiaci zvuk, ktorý simuluje motorček v starej kamere Super 8. Nakrútené zábery potom môže používateľ exportovať cez port USB vo formáte MP4 alebo GIF a použiť ich na okamžité online zdieľanie.

Retro digitálna kamera Fragment 8.

V závislosti na tom, ako autentické vlastnosti záberov chcú používatelia mať, môžu si zvoliť snímanie rýchlosťou buď 9 alebo 24 snímok za sekundu. Vývojári tiež tvrdia, že kamera Fragment 8 kopíruje „zrnitosť a vyblednuté farebné tóny“, ktoré boli charakteristické pre pôvodný film.

Po stránke dizajnu so svojim hliníkovo / ABS / koženou kombináciou materiálov vyzerá Fragment 8 skoro ako pôvodná Super 8mm kamera. Má dokonca nastaviteľnú „vežu s objektívmi“, no miesto toho, aby ponúkla používateľom tri rôzne ohniskové vzdialenosti, tri otočné objektívy poskytnú hviezdny filter, efekt viac-snímkového kaleidoskopu a takzvaný radiálny filter s ostrými hranami.

Retro digitálna kamera Fragment 8.

Veža je odnímateľná, takže kamera sa dá používať aj s bežným objektívom. Kamera má 17 mm uchytenie, takže používatelia si môžu podľa svojich potrieb vymeniť požadovaný kompatibilný objektív. O napájanie sa postará lítium-iónová batéria, no nie je informácie o jej výdrži na jedno nabitie.

Nová retro digitálna kamera Fragment 8 je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 600 HKD (približne 69,50 EUR). Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na máj 2020.

Retro digitálna kamera Fragment 8.