Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 132

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Veľa nevinných psíkov a mačiatok končí, najmä po Vianociach, na ulici. Ľahkovážny rodičia sa nechajú svojimi ratolesťami presvedčiť a štvornohý miláčik je doma. Aby to však nebolo len na chvíľu, prípadne, aby živé zvieratko netrpelo bezohľadnými rozhodnutiami, prinášajú vývojári svoje vlastné technologické mačiatko. A z toho živého si prináša pomerne dosť vlastností.

Už nejaký ten čas si môžu ľudia zaobstarať robotického spoločníka, ktorý napodobňuje psa. Čínski vývojári zo spoločnosti Elephant Robotics sa však rozhodli, že nastal čas už aj na robotickú mačku. Nesie názov MarsCat a pomocou 16 motorizovaných kĺbov je schopná sa autonómne pohybovať po domácnosti svojho majiteľa. Okrem chôdze zvláda o niečo rýchlejší beh a môže náhodne vykonávať rôzne činnosti, ako je napríklad spánok či hranie sa s pribalenými hračkami, prípadne známe mačacie naťahovanie sa. MarsCat rozpoznáva predmety v domácnosti a reaguje na niekoľko hlasových povelov. Vďaka umelej inteligencii si na základe interakcie s majiteľom môže robotická mačka v priebehu času dokonca vybudovať vlastnú osobnosť. Vie imitovať nadšenie, rezervovanosť, energiu, lenivosť, prítulnosť či plachosť.

Peletové grily získavajú na popularite a to najmä vzhľadom na pohodlie a spoľahlivosť pri grilovaní jemne údeného mäsa. Peletové grily Weber SmokeFire pritom pridávajú aj možnosť prepojenia s domácou Wi-Fi sieťou. Pomocou teplotných sond tak kuchár získa na svoj smartfón informáciu o tom, kedy približne by malo byť mäso hotové. Do násypky v grile sa pritom zmestí až 10 kilogramov peliet a špeciálne navrhnutý gravitačný mechanizmus urýchľuje proces predhrievania a zabraňuje uviaznutiu peliet. Gril sa dá rozpáliť na teplotu od 93 do 315 stupňov Celzia. Používateľ si môže nastaviť teplotu pomocou otočného ovládača.