Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 133

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Ekologický podtón je dnes hlavným hnacím motorom viacerých inovácií. Platí to aj v prípade novej podoby topánok. Šikovní vynálezcovia sa totiž zaoberali tým, ako proces ich využívania jednotlivcom zefektívniť. A viete, na čo prišli?

Ekologické topánky Made2Share sa od iných líšia v tom, že sa skladajú z jedinej súpravy podrážok a viacerých zvrškov v rôznych štýloch. Tieto dve zložky sa potom jednoducho spoja pomocou zipsu. Používateľ si tak môže rýchlo vymeniť jeden štýl zvršku za iný, kedykoľvek má na to náladu, alebo keď potrebuje obuv vyladiť s oblečením. Zvršky sú vyrábané buď z biologicky rozložiteľného materiálu Tencel, ktorý pochádza z bukového dreva, alebo z kombinácie Tencelu a materiálu podobného koži, nazývaného ako Piñatex. Ten sa získava prevažne z poľnohospodárskeho odpadu z ananásu. Podrážky zo špeciálnej zmesi kaučuku dokáže výrobca recyklovať a materiál potom použiť na výrobu podlahových dosiek.

Multifunkčný nástroj AM-V2 je kombináciou piatich rôznych nástrojov, určených pre táborníkov vo voľnej prírode. Jeho srdcom je nylonová rúčka vystužená uhlíkovými vláknami, ktorá má gumovú rukoväť, aby sa nešmýkala v ruke. V hornej časti rúčky sa nachádza blokovací mechanizmus s páčkou, ktorý používateľovi umožní vymieňať dva nástavce s nástrojmi. Jeden z nich má formu zaostrenej lopatkovej hlavy, zatiaľ čo druhý je kombináciou topora sekery, kladiva a háčika na vyťahovanie stanových kolíkov. Tento nástavec navyše disponuje aj vymeniteľným listom píly, ktorý sa zasúva do rúčky. Všetky nástroje sú chránené keramickým povlakom Cerakote, ktorý zvyšuje ich odolnosť. Celá súprava multifunkčného nástroja AM-V2 váži 1,6 kilogramu a dá sa uložiť do puzdra, ktoré sa dá nosiť na opasku.