Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 134

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Vytopená kúpeľňa, mrazom roztrhnuté potrubie či kvapkajúci vodovod – nič z toho nie je v mnohých domácnostiach nereálne. Naozaj nepríjemné situácie, zvlášť ak o nich dozviete neskôr, ako treba. Nie však s novou a zaujímavou technológiou. Skupina vývojárov sa totiž rozhodla neskúseným používateľom pomôcť s odhaľovaním škôd na vodovodnom potrubí. Ich zariadenie naozaj zaujme.

Zariadenie Phyn je označované ako inteligentný vodný asistent. Inštaluje sa pod kuchynský drez, kde sa pripojí k rozvodu teplej a studenej vody. Po inštalácii sa Phyn spojí s domácou Wi-Fi sieťou a doslova sa učí načúvať zvukom vody v domácnosti. Dokáže pritom zaregistrovať mikroskopické zmeny tlaku vody až 240 krát za sekundu, a to pre každé jedno zariadenie v domácnosti. Napríklad ak začne používateľ napúšťať vaňu, vodný asistent Phyn to okamžite zaregistruje a ak voda vyteká dlhší čas, oznámi mu to cez mobilnú aplikáciu. Okrem merania spotreby vody v domácnosti je zariadenie schopné detegovať rôzne druhy netesností potrubia. Od drobných únikov v podobe presakovania alebo kvapkania, až po veľké úniky prúdov vody z potrubia, ktoré prasklo napríklad z dôvodu veľkého mrazu.

Mnohí ľudia si zvyčajne zvierajú svoje brucho prstami, aby zistili, koľko tuku stratili pri diéte. Takéto amatérske meranie však poukáže len na istú mieru podkožného tuku. Nový prístroj s názvom Bello pritom ide v meraní o niečo hlbšie a je navrhnutý dokonca aj pre meranie viscerálneho, čiže vnútrobrušného tuku. Keď používateľ aktivuje a priloží Bello k pokožke brucha, ten začne vysielať impulzy svetla v rôznych vlnových dĺžkach, blízkych k spektru infračerveného svetla. Časť svetla absorbuje tkanivo, zatiaľ čo zvyšok sa rozptýli a odrazí späť do prístroja. Získané údaje sú analyzované a spracované v sprievodnej mobilnej aplikácii. Ak je úroveň viscerálneho tuku nebezpečne vysoká, zobrazí sa v aplikácii varovanie, spolu s odporúčaniami na riešenie tohto problému.