Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 135

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Ľudský život je vždy na prvom mieste a tejto myšlienky sa držali inžinieri aj pri vývoji robota ANYmal C. Vďaka dômyselnému pohybu sa toto zariadenie dostane bez problémov aj na menej prístupné miesta. Dokáže tak zastúpiť ľudí všade tam, kde to môže byť pre nich nebezpečné.

Štvornohý robot ANYmal C je navrhnutý pre vykonávanie kontrol priemyselných zariadení v priestoroch, ktoré môžu byť pre ľudských pracovníkov nebezpečné, ako sú napríklad paroplynové elektrárne. Vďaka štyrom nohám sa robot dokáže stabilne pohybovať po nerovnom teréne a zvládne dokonca aj vystúpiť po schodoch. ANYmal C sa dá manuálne ovládať pomocou diaľkového ovládacieho panelu, no vie sa navigovať aj autonómne bez pomoci operátora. Využíva k tomu jednotku LiDAR, optickú a termálnu kameru, senzor pre snímanie hĺbky priestoru a LED reflektor. Niektoré z týchto technológií sú umiestnené v module, ktorý sa otáča okolo svojej osi o 360 stupňov. Robot sa tak dokáže orientovať aj v zložitom priestore a vie sa vyhnúť zrážke s ľudským pracovníkom. Batériu s výdržou okolo dvoch hodín na jedno nabitie si robot automaticky nabije v dokovacej nabíjacej stanici.

Nový elektrický bicykel Amsterdam je navrhnutý najmä pre dochádzanie v meste. K tomu je prispôsobený aj jeho dizajn v pánskej a dámskej verzii, s nízkoprofilovou batériou integrovanou v dolnej trubke rámu. Elektromotor s výkonom až 500 wattov vytiahne maximálnu rýchlosť až 32 kilometrov za hodinu. Dojazd s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov je 50 kilometrov na jedno nabitie. Elektrický bicykel je vybavený 8 prevodmi a radením Shimano, kotúčovými brzdami Tektro, malým svetlometom a LCD displejom. No od iných sa líši najmä v tom, že sa môže cez Bluetooth pripojiť k smartfónu jazdca a v populárnych fitness aplikáciách mu tak poskytnúť presné údaje o jeho fyzickej záťaži.

Nový model podvodného dronu s názvom BW Space Pro sa dokáže ponoriť pod vodnú hladinu až do hĺbky 100 metrov. Odtiaľ je schopný prijímať príkazy a prenášať videozáznam cez kábel, ktorý vedie k Wi-Fi zosilňovaču. Používateľ sa môže nachádzať v okruhu až 500 metrov od zosilňovača. Dron ovláda pomocou diaľkového ovládača s klipmi pre uchytenie tabletu alebo smartfónu s nainštalovanou sprievodnou aplikáciou. BW Space Pro sa môže pochváliť dvomi horizontálnymi pohonmi a dvomi vertikálnymi pohonmi, pričom druhý vertikálny pohon umožní naklonenie nosa s kamerou o plus alebo mínus 45 stupňov. Pre nakrúcanie krás podvodného života poslúži 4K kamera so stabilizátorom obrazu, ktorá disponuje až 6-násobným priblížením. K lepším záberom prispejú aj dve bodové svetlá, ktoré automaticky upravujú svoju intenzitu podľa podmienok okolitého osvetlenia pod vodou.