Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 136

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Čo by ste povedali na to, že si raz budete môcť vytlačiť auto priamo doma? Znie to naozaj mimoriadne futuristicky, no časť tejto myšlienky je už tu. Vďaka 3D tlači si tak používatelia dokážu upraviť časť jedného zaujímavého elektromobilu, prípadne túto metódu použijú aj na opravu niektorých jeho častí.

Talianska spoločnosť XEV sa spojila s čínskou 3D tlačiarenskou firmou Polymaker a výsledkom je malý mestský elektromobil s názvom YoYo. Vďaka 3D tlači jednotlivých komponentov si tak majiteľ môže prispôsobiť vzhľad elektromobilu podľa svojich predstáv alebo môže jednoducho vymeniť opotrebované či poškodené dielce za nové. Všetky 3D tlačené komponenty sú pripevnené k oceľovému rámu a v prednej časti a vo dverách má umiestnené výstuhy. Medzi ďalšie bezpečnostné prvky patrí ABS, predné a zadné kotúčové brzdy a airbag vodiča. 3D tlačený dvojmiestny elektromobil s rozmermi 2,5 x 1,5 metra má obmedzenú maximálnu rýchlosť na 70 km / h a jeho dojazd na jedno nabitie batérie je približne 150 kilometrov. Do výbavy dostal infotainmentovú konzolu s dotykovým displejom, panoramatickú strechu, bezkľúčové otváranie, elektrické zrkadlá a energeticky úsporné predná a zadné LED svetlá.

Nová verzia multifunkčného nástroja s názvom EverRatchet Clip má v tele otvor s tenkou západkou, ktorý slúži ako dynamická račňa pre použitie s bitovým skrutkovačom. Ak chce používateľ skrutku uvoľniť a nie dotiahnuť, stačí ak jednoducho otočí nástroj. V tele je aj ďalší otvor pre uloženie bitového skrutkovača. EverRatchet Clip je vyrobený z titánu triedy 5 a mal by zabezpečiť až 25 percentné zvýšenie krútiaceho momentu, v porovnaní s predchádzajúcim modelom. Jedna strana nástroja je vytvarovaná ako spona na zavesenie nástroja, zatiaľ čo druhá strana má podobu širokého plochého skrutkovača. Jeho hrana poslúži aj ako škrabka či rezač alebo otvárač plechoviek. Nechýba ani otvárač na fľaše, ktorý môže pomôcť aj s vyrovnaním klinca.