Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 137

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

V mnohých našich domácnostiach sa o čistotu podlahy starajú robotické vysávače. Podľa zadaného programu sa pustia do boja s nečistotami najmä, keď nie sme doma, aby nás nerušili. Úžasný vynález. Tak prečo by si ho nemohli užiť aj upratovačky, ktoré sa starajú o čistotu vo firmách a v obchodoch?

Upratovanie veľkých komerčných priestorov je namáhavá úloha, no upratovacím firmám by to mohol uľahčiť autonómny robotický vysávač Whiz. Ten si vďaka inteligentnému operačnému systému BrainOS môže zapamätať až 600 čistiacich trás. Každú z nich však musí najprv absolvovať pod manuálnym vedením človeka, aby sa po nej neskôr dokázal samostatne pohybovať. Systém počítačového videnia pritom robotovi umožní vyhýbať sa rôznym objektom a ľuďom na trase a zároveň vysávať priamo pozdĺž stien. Vďaka zabudovanej lítium-iónovej batérii s kapacitou takmer 24 ampér hodín je profesionálny robotický vysávač Whiz schopný na jedno nabite vyčistiť plochu až 1 394 metrov štvorcových.

Úžitkový elektrický motocykel Ösa z dielne švédskeho výrobcu Cake je navrhnutý ako multifunkčný dopravný prostriedok. Stredobodom jeho dizajnu je dlhá lišta, ktorá vedie od riadidiel až za sedadlo motocykla. K nej sa dajú pripevniť rôzne doplnky, pridať koše, zavesiť tašky, uložiť náradie a ďalšie veci. Vďaka tomu sa údajne dá vytvoriť viac ako 1 000 konfigurácií pre rôzne úlohy a profesie. Medzi príklady patrí fotograf, ktorý si môže so sebou vziať naraz všetko potrebné, farmár, ktorý prepravuje zeleninu na trh, kuriér so zásielkami či remeselník, ktorý premení motocykel na mobilný pracovný stôl.