Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 138

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Náramok CarePredict Tempo Series 3 využíva umelú inteligenciu pre predikciu malých zmien v denných rutinách aktivít seniorov. Tie môžu naznačiť vážne problémy skôr, ako k nim dôjde. Systém vyžíva rad senzorov, vďaka ktorým získa náramok údaje o pohybe seniora v interiéri. Analýzou dát sa systém učí v priebehu času a autonómne vyhodnocuje spôsoby stravovania, varenia, chôdze, spánku, kúpania či používania toalety. Sprievodná aplikácia poskytne zhrnutie vzorov správania, ktoré porovnáva oproti minulým dňom a týždňom. V prípade zistených zmien zašle vybraným kontaktom upozornenie. Ak má senior problémy, môže sám stlačením tlačidla v náramku aktivovať obojsmernú komunikáciu cez Wi-Fi pripojenie.

Elektrická kolobežka SO6 z dielne spoločnosti SoFlow je poháňaná výkonným 350 wattovým motorom, ktorý jej poskytne dostatočne silné zrýchlenie. Napriek tomu má kolobežka obmedzenú maximálnu rýchlosť na 20 km za hodinu, aby mohla jazdiť po uliciach miest, v súlade s legislatívou. Lítiová 36 voltová batéria sa postará o dojazd až 30 kilometrov na jedno nabitie. Kolobežka SO6 nie je limitovaná na ľahkých jazdcov, keďže zvládne odviesť aj človeka s váhou 120 kilogramov. Sprievodná mobilná aplikácia umožní jazdcom sledovať rýchlosť, čas jazdy, prekonanú vzdialenosť a zostávajúci dojazd.

Inteligentná cyklistická prilba Livall BH51M má v sebe zabudované výstražné predné LED svetlo a zadné brzdové a smerovkové LED svetlá, ktoré automaticky upozornia na spomalenie alebo zmenu smeru jazdy cyklistu. Vďaka Bluetooth reproduktorom a mikrofónu môže jazdec využiť GPS hlasovú navigáciu alebo telefonovať z prepojeného smartfónu. Cez integrovanú vysielačku sa dá komunikovať s ostatnými jazdcami, ktorí tiež použijú prilbu BH51M. Funkcie sa aktivujú diaľkovým ovládačom, namontovaným na riadidlách bicykla. Ak senzor v prilbe zaznamená prudkú zmenu smeru alebo náraz, po 90 sekundách sa odošlú súradnice prípadnej nehody na vopred zvolené kontakty.