Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

SL42 v sebe kombinuje instantný fotoaparát s telom zrkadlovky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci sa v poslednej dobe vracajú takzvané instantné fotoaparáty na výslnie, ide v podstate o jednoduché systémy, rovnako ako boli aj pôvodné Polaroidy. Nový instantný fotoaparát SL42 sa však líši v tom, že je to zrkadlovka (SLR), ktorá využíva vymeniteľné objektívy a poskytuje úplne manuálne nastavenie.

Model instantného fotoaparátu SL42 z dielne spoločnosti NONS má svoj názov založený na tom, že je kompatibilný s existujúcimi objektívmi M42. Tie sa dokonca stále vyrábajú, zatiaľ čo použité objektívy sa v hojnom počte dajú získať na webových stránkach, ako je eBay. Objektívy tretích strán poskytnú používateľovi manuálne ovládanie clony a zaostrenia. Okrem toho im fyzický číselníkový ovládač na fotoaparáte umožní vyberať medzi 11 časmi uzávierky. Na vrchu fotoaparátu sa nachádza aj koľajnica na pripevnenie blesku.

Instantný SLR fotoaparát NONS SL42.

Fotoaparát SL42 však namiesto tradičného 35 mm filmu používa Fujifilm Instax mini film. Jednotlivé instantné fotografie s rozmermi 46 x 62 milimetrov sa po každej expozícii a stlačení tlačidla vysúvajú cez slot na boku tela fotoaparátu. No treba spomenúť, že objektívy M42 sú navrhnuté na používanie s 35 mm filmom a nie s rôznymi veľkosťami Instax filmu. Výsledné fotografie tak majú výrazný efekt vignety. Sú to v podstate okrúhle fotografie na obdĺžnikovej tlači. Pre používateľov to však môže byť zaujímavý spôsob umeleckého vyjadrenia.

Instantný SLR fotoaparát NONS SL42.

Nový instantný SLR fotoaparát NONS SL42 je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter. Telo bez objektívu sa dá získať za akciovú cenu 1 550 HKD (približne 180 EUR). Ak tento kúsok zaujme dostatok ľudí a podarí sa vyzbierať požadovaná čiastka, prvé kusy pre podporovateľov kampane by mali byť zasielané v auguste tohto roku.

Instantný SLR fotoaparát NONS SL42.