Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 142

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Nepochybne mnohí z nás sa aspoň raz pokúsili spojiť pár elektronických súčiastok na plošnom spoji do niečoho fungujúceho. Napríklad malý rádiový prijímač, ktorý poznáme aj pod označením kryštálka. Nie vždy ale fungovalo všetko na prvý krát a tak bolo treba hľadať, prečo to nejde. Pomocníkom v minulosti bol vtedy celkom veľký multimeter. Nová doba, nové zariadenia. A tak vám dnes môžeme ukázať, ako sa dokázal zmenšiť.

Pod názvom Pokit Pro sa ukrýva šikovné vreckové zariadenie 3 v 1, ktoré by mohlo potešiť nielen elektrotechnických inžinierov, ale aj nadšencov elektroniky či domácich majstrov. Zariadenie v tvare pera totiž funguje ako multimeter, osciloskop a záznamník nameraných údajov. Je vybavené dvomi sondami, pričom v režime mulitmetra meria bežné položky, ako je napätie, polarita, kontinuita a teplota. V režime osciloskopu meria rôzne frekvencie, ktoré sú zobrazované ako krivky. Dátový záznamník s kapacitou 256 kB pritom ukladá merané údaje po dobu až šiestich mesiacov. Pokit Pro má integrované svetlo, ktoré pomôže používateľovi lepšie vidieť na to, čo práve robí. Všetky merania si potom môže používateľ prezerať prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie.

Spoločnosť Autel Robotics sa pochválila sériou skladacích dronov Evo II. Tie sú schopné dosiahnuť maximálnu rýchlosť letu až viac ako 72 km / h a vo vzduchu vydržia až 40 minút na jedno nabitie batérie. Štandardný model pritom získal do výbavy kameru s 0,5 palcovým snímačom, ktorá je schopná nakrúcať ostré videá vo vysokom rozlíšení 8K. Verzia dronu Evo II Pro má síce len 6K kameru, no tá sa vyznačuje až 1 palcovým 20 megapixelovým snímačom a nastaviteľnou svetelnou clonou v rozsahu F 2,8 až po 11. Tretí model Evo II Dual dostal do vienka 8K kameru a tiež aj termálnu kameru so senzorom Flir Boson.

Humaniodný robotický systém Reachy sa skladá z modulárnych častí, ktoré sa dajú kombinovať podľa špecifických potrieb. Pomocou krčného kĺbu sa môže hlava robota otáčať a nakláňať až prekvapivo ľudským spôsobom. Jeho robotické ramená majú až 7 stupňov voľnosti a môžu byť vybavené radom manipulátorov, od svoriek až po päťprsté robotické ruky. Reachy zručne manipuluje s objektmi s váhou do 500 gramov a k interakcii s okolitým svetom mu pomáhajú technológie pre rozpoznávanie obrazu a zvuku. Robot už preukázal svoje zručnosti prostredníctvom jednoduchých hier. No vďaka svojej modulárnosti by si mohol nájsť využitie či už v reštauráciách, v hoteloch, v obchodoch alebo by mohol pomáhať aj v oblasti vedy, výskumu a vývoja.

Elektrická kolobežka Glafit LOM má netradičnú konštrukciu s masívnym rámom, ktorá pripomína bicykel. Jazdec tak nestojí na jednej doske, ale má pre každú nohu zvlášť vyhradenú plochu oddelenú stredovým rámom. Vďaka väčším kolesám s odpružením by si mala kolobežka poradiť s prejazdom cez žľaby, nižšie obrubníky či schody. Jazdec sa môže preháňať mestom rýchlosťou 25 km / h. Dojazd na jedno nabitie štandardnej batérie je 40 kilometrov alebo až 60 kilometrov s voliteľnou vysokokapacitnou batériou. Používateľ si môže v mobilnej aplikácie skontrolovať stav batérie a aplikácia mu tiež umožní kolobežku na diaľku aktivovať či uzamknúť. K dispozícii má tiež USB port pre nabíjanie mobilných zariadení. Stĺpik s rukoväťou sa dá jednoducho sklopiť k zadnému kolesu pre pohodlné prenášanie kolobežky.