Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 146

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Ani počas pandémie vývoj v niektorých oblastiach nezastal, aj keď sa stále učíme, ako pracovať a tvoriť i v netradičnom prostredí. Možno v istej miere ustal trhový tlak a do popredia sa viac dostáva vývoj. Zrejme sa tak, po nie dlhom čase, dočkáme viacerých veľmi zaujímavých objavov, okrem vakcíny na ochorenie COVID-19. Dnes sme si však pre vás vybrali zopár vecí, ktoré tiež ukazujú silu ľudského umu.

V susednom Rakúsku spojili stavební inžinieri protiľahlé strany dvoch riek pomocou inovatívnej konštrukčnej metódy. Technika zahŕňa duté nosníky, ktoré sú namontované na mostnom pilieri vo zvislej polohe. Na vrchu nad pilierom sú nosníky navzájom spojené. Pomocou hydraulického systému sa však dajú v dolnej časti rozložiť na obidve strany, podobne ako keď otvárate dáždnik. Kľúčový komponent mostnej konštrukcie sa tak dá postaviť za výrazne kratší čas. Kým tradičná metóda pomocou lešenia trvá zvyčajne aj mesiace, s novým postupom môže byť mostná konštrukcia postavená do dvoch až troch dní. Proces rozloženia dutých nosníkov, spojených s jedným mostným pilierom, pritom trvá približne tri hodiny.

Zručnosť šnurovania topánok získavame už od ranného detstva, no táto činnosť sa môže pre mnohých stať časom otravnou. Od každodenného šnurovania nás však môže odbremeniť automatický systém šnurovania topánok Usilock, ktorý sa upevní na každú topánku tak, že zakryje plochu so šnúrkami. Používateľ potom podľa inštrukcií zasunie šnúrky do zariadenia. Samotné šnurovanie je už jednoduché. Stačí len zatlačiť pätou jednej nohy na horný mechanizmus zariadenia na druhej topánke. Pomocou niekoľkých stlačení systém utiahne šnúrky na topánke tak, aby bola noha dobre zafixovaná. Pre uvoľnenie šnurovania stačí zatlačiť na tlačidlo v strede a systém uzol uvoľní. S Usilock pritom údajne nehrozí, žeby sa šnurovanie samovoľne rozviazalo.