Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 147

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Leto je síce ešte ďaleko, no už teraz si mnohí v domácom prostredí vyberajú pri počítačoch výbavu aj na turistiku. Do tej patrí poriadny stan. No a keď poriadny, tak naozaj poriadny. Napríklad niečo na spôsob mongolských kočovníkov. O jednom takom bude teraz reč. Okrem toho, že sa dá pomerne rýchlo zložiť, je na ňom zaujímavé aj to, že si v ňom dokážete spraviť dokonca aj krb.

Stan GerTent vychádza z dizajnu tradičného obydlia mongolských kočovníkov, známeho ako jurta. Dá sa pritom jednoducho zmontovať dvomi osobami už v priebehu 10-tich až 15-tich minút. Rámy konštrukcie sú vyrobené z hliníka a stanová plachta je z poly-bavlneného plátna. Podlahu tvorí odolný PVC materiál. Použité materiály zabezpečia lepšiu tepelnú izoláciu, zatiaľ čo kruhový tvar stanu prispieva k zvýšenej odolnosti proti silnému vetru. Tiež umožní rovnomerný prístup prirodzeného svetla a optimálnu ventiláciu vzduchu. Do pohodlného interiéru sa dá dostať cez štyri rôzne dvere, takže sa dá rozdeliť aj na samostatné štvrte. Celoročný stan môžu používatelia vykurovať v chladnom počasí kachľami, pričom dym sa odvádza cez komín, ktorý odolá teplote až do 200 stupňov Celzia.

Kryt ShiftCam MultiLens prináša pre modely smartfónov iPhone 11 Pro a iPhone 11 Pro Max až 5 objektívov v jednom. Okrem objektívu s kruhovým polarizačným filtrom má tak používateľ k dispozícii objektív, ktorý zvýši 2-násobný teleobjektív v smartfóne na 4-násobné priblíženie. Vo výbave sa nachádzajú ešte 20-násobné a 10-násobné makro objektívy, spolu so 180 stupňovým objektívom s efektom rybieho oka. Používateľ pritom nepotrebuje žiadnu špeciálnu mobilnú aplikáciu. Stačí, aby jednoducho posunul na kryte panel s objektívmi tak, aby objektív, ktorý chce použiť pre snímanie, prekryl objektív zadného fotoaparátu v iPhone. Navyše sa ku krytu dajú namontovať aj ďalšie samostatné objektívy výrobcu. K dispozícii je napríklad 12 mm ultraširoký asférický objektív alebo 230 stupňový objektív s efektom rybieho oka.

Inteligentná selfie tyč Pictar sa dá vysunúť až na dĺžku 77 centimetrov. Na jej konci je umiestnená nastaviteľná konzola pre uchytenie širokej škály smartfónov. Súčasťou konzoly je aj odnímateľné LED svetlo, ktoré vylepšuje selfie zábery v horších svetelných podmienkach. Používateľ si vie nastaviť uhol svetla a môže ho nasmerovať buď na seba alebo smerom k tomu, čo je pred ním. Ovládací panel na rukoväti tyče umožní prepínať intenzitu osvetlenia v troch úrovniach, 30, 60 alebo 120 lúmenov. Cez panel sa dá ovládať aj elektronické nakláňanie smartfónu, prepínanie medzi snímaním fotografií a videí alebo medzi predným a zadným fotoaparátom. Rovnako aj spustenie a zastavenie nahrávania či digitálne priblíženie alebo oddialenie záberu. Sprievodná mobilná aplikácia poskytne okrem prepínania rôznych nastavení aj množstvo filtrov, či režimy expozície a zaostrenia.