Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 151

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Mať kondičku, pri ktorej sa držať so skupinou cyklistických športovcov, je pre nás rekreačných nadšencov cyklistiky naozaj umenie. Našťastie dokážu mnohých zachrániť opäť technológie. Tentoraz v podobe e-bajkov. Práve tento vynález dokáže v nevyrovnanej skupine vyrovnať a zotrieť rozdiely vo výkonoch. Aj preto záujem v tomto segmente veľmi rýchlo rastie. Dnes máme pre vás elektrický bicykel, ktorý je nielen ľahký, ale už na prvý pohľad vás pri ňom nikto nebude upodozrievať z toho, že vám pri výkone pomáha motor. Vývojári totiž všetko poctivo ukryli.

Elektrický bicykel The Babymaker sa vyznačuje nízkou hmotnosťou 14,5 kilogramu a vďaka svojmu štíhlemu rámu i dizajnu pôsobí na prvý pohľad skôr ako klasický cestný bicykel. Výrobca vtesnal 7 ampér hodinovú batériu do vnútra spodnej rámovej rúrky a motor ukryl do náboja zadného kolesa. Maximálny dojazd na jedno nabitie je udávaný až na 80 kilometrov, v závislosti od úrovne elektrickej asistencie šliapania do pedálov. Jazdec môže pritom s asistenciou dosiahnuť maximálnu rýchlosť až 40 km / h. Ide o bicykel s jedným prevodom, no na výber je model s rovnými alebo stočenými riadidlami a používateľ si môže tiež zvoliť medzi klasickou prevodovou reťazou alebo odolným prevodovým pásom Gates Carbon. K dispozícii nie je žiadna mobilná aplikácia, no všetky potrebné nastavenia a informácie sa dajú získať priamo z riadidiel e-bicykla, pomocou riadiacej jednotky s LCD displejom.

Nositeľná elektrická prsná pumpa Elvie pre odsávanie materského mlieka je navrhnutá tak, aby sa diskrétne zmestila pod štandardnú podprsenku na kojenie. Nevedú z nej pritom žiadne trubice ani káble. V hlavnej časti pumpy sa nachádza elektronika a čerpacie zariadenie, zatiaľ čo druhú časť tvorí odnímateľná nádoba na materské mlieko s objemom 150 mililitrov. Celé to spája kryt s otvorom pre umiestnenie bradavky. Odsávanie je údajne také tiché, že ho okolie ani nezaregistruje. Sprievodná mobilná aplikácia umožní mamičkám ovládať pumpu, sledovať objem odsávaného mlieka v reálnom čase, či si prezerať históriu odsávania. Údaje môžu zefektívniť prístup k odsávaniu materského mlieka, vrátane vytvárania si jeho zásob či odsávania podľa nastaveného časového rozvrhu.