Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 152

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Majitelia rodinných domov asi najviac ocenili svoje bývanie počas karantény. Zvlášť ak je súčasťou ich „hradu“ aj aspoň malá záhradka. Tráviť čas v jej lone je rozhodne upokojujúce a ešte aj užitočné, ak sa pustíme do sadenia. Ani majitelia bytoviek však nemusia zúfať, máme pre nich spôsob, ako sa s tým pestovaním popasujú aj na 12tom poschodí bytovky.

Domáca interiérová záhradka Rotofarm sa podobá na ruské koleso či stolný ventilátor bez lopatiek. Do svojho kruhového rámu údajne pojme viac ako 1,58 metra štvorcového povrchu s vysadenou drobnou listovou zeleninou a bylinkami. Pestovanie je pritom jednoduché. Používateľ do rámu naukladá sadenice v zemine obalenej fóliou, naplní nádrž v stojane vodou a rastlinným hnojivom a aktivuje zariadenie. Rotofarm sa potom pomaly otáča rýchlosťou celého kruhu za jednu hodinu. Počas toho svieti na rastlinky intenzívne LED svetlo. Používateľ si vie cez mobilnú aplikáciu nastaviť svetelnú simuláciu východu a západu slnka, alebo môže skontrolovať stav vody a hnojiva v nádrži. Týmto spôsobom sa dá pestovať šalát, kapusta, pšeničné rastliny, mäta, pažítka, jedlé kvety a iná listová zelenina či bylinky.

Elektrický bicykel HiMo H1 by sa dal označiť aj ako drobný elektrický skúter, pretože sa spolieha výlučne na svoj 180 wattový motor. Namiesto na pedáloch má jazdec nohy umiestnené na sklopných podperách, tesne nad predným kolesom. Napriek mimoriadne malým rozmerom dokáže HiMo H1 vyvinúť maximálnu rýchlosť až 18 km za hodinu, zatiaľ čo vyberateľná batéria poskytne na jedno nabitie dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti okolo 30 kilometrov. Stĺpiky so sedadlom a riadidlami sa dajú vysunúť tak, aby sa prispôsobili proporciám jazdca. Miniatúrne rozmery „e-bajku“ sa síce podpísali na menšom pohodlí jazdy, no na druhej strane sa dá H1-tka zložiť do naozaj malej formy. V zloženom stave má rozmery len 32 x 46 x 23 centimetrov, takže dá ľahko prenášať v ruke a dokonca sa zmestí i do pribaleného batohu.