Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 153

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Pre mnohých ľudí je jednou z najcennejších častí ich tela chrup. Pomáha nielen spracovať potravu, ale je dôležitým prvkom výrazu tváre pre mnohé profesie. Aj preto sa do popredia dostali zubné strojčeky, ktoré korigujú isté vychýlenia zubov. Ak sa už pre niečo podobné človek odhodlá, rozhodne to nebude ľahké. A s nosením takéhoto vyrovnávadla zubov sú spojené aj pravidelné prehliadky, pri ktorých sa vyhodnocuje efektívnosť. A práve od nich sa snažia vývojári pacientov odbremeniť.

Keď ortodontista vybaví pacienta zubným strojčekom pre korigovanie chrupu, je dôležité, aby pravidelne sledoval pokrok liečby. Vďaka systému Dental Monitoring sa to už dá aj na diaľku. Po aplikácii strojčeka dostane pacient nástroj na roztiahnutie úst a zariadenie ScanBox. Keď je čas na domácu prehliadku, aplikuje nástroj, ktorý odhalí jeho chrup a do zariadenia ScanBox vloží svoj smartfón. Zariadenie potom magneticky pripevní k dentálnemu nástroju. Následne sa pacient riadi zvukovými inštrukciami zo sprievodnej aplikácie a podľa nich posúva ScanBox dopredu a dozadu a nakláňa ho nahor a nadol. Smartfón počas toho procesu sníma sériu fotografií chrupu. Snímky sa nahrajú na cloud a sú analyzované algoritmami umelej inteligencie. Ak sa zistia problémy, systém informuje ortodontistu, aby si s pacientom dohodol schôdzku.

Pod príznačným názvom Herb Garden sa ukrýva zariadenie pre pestovanie byliniek a drobnej listovej zeleniny v prostredí domácnosti. Využíva k tomu technológiu hydropónie. Používateľ len vloží kapsule so semenami do mriežok v podstavci, pridá vodu, dodané živiny a hnojivo. Počítačovo riadená domáca záhradka potom preberie všetku prácu. Monitoruje intenzitu a spektrum okolitého svetla, teplotu vzduchu, relatívnu vlhkosť, teplotu vody, jej prietok a hladinu v nádržke. Cez mobilnú aplikáciu tiež informuje používateľa, kedy treba rastlinky skontrolovať. Modulárny dizajn pritom umožní kombinovať až 39 rôznych rastlín naraz. Ich rast podporuje aj rad výkonných LED diód, ktoré simulujú slnečné lúče počas dňa. Všetko svetlo je priamo nasmerované na rastliny, zatiaľ čo vo večerných hodinách ho zariadenie prepne na jemné osvetlenie, aby sa z domácej záhradky stal elegantný interiérový prvok s rastlinkami.