Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 157

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Jedným z dôležitých prvkov, na ktorý by sme mali prihliadať pri našej práci, je ergonómia. Jednoducho prispôsobenie práce nášmu telu tak, aby netrpelo. Niekedy na to stačí lepšia stolička, úprava výšky pracovného stola, prípadne bližšie posunúť stolík s náradím. Rozhýbať a ponaťahovať svaly je rozhodne zdravé. Vývojári však vytvorili zaujímavý nástroj, ktorý k nášmu rozhýbaniu v práci pridáva aj istú dávku cvičenia a teda zlepšovanie kondičky.

Dlhá práca v sede môže viesť od únavy a stuhnutých svalov až k bolestiam chrbtice či nôh. Existujú síce výškovo nastaviteľné stoly pre prácu v stoji, no stále to pre telo nemusí znamenať dostatok pohybu. Zaujímavým riešením by preto mohla byť pracovná stanica Fitwork. Tá spája produktivitu s fyzickou aktivitou. Ide v podstate o akýsi bežecký pás, ktorý je na jednom konci spojený s eliptickým trenažérom pre šliapanie. Na bočnej strane stanice je umiestnené otočné rameno, na ktorom drží kancelárska stolička. Počas sedenia tak môže používateľ šliapať nohami na eliptickom trenažéri alebo odsunie stoličku na bok, zdvihne stôl do výšky a pokračuje v práci, pričom zároveň kráča na bežeckom páse a udržuje sa v kondícii.

Druhá generácia zariadenia reMarkable je navrhnutá tak, aby preniesla pocit z písania či kreslenia na papieri do digitálneho veku. Na povrch 10,3 palcového monochromatického displeja si môže používateľ zapisovať poznámky, kresliť rôzne náčrty a obrázky pomocou citlivého dotykového pera s 2 048 úrovňami prítlaku. Môže tiež vymazať rôzne časti alebo aj celé stránky. Navyše vie previesť svoj rukopis na text, načítať zápisky do PDF dokumentov alebo ich komentovať na obrazovke či uložiť stránky do vstavanej pamäte. Jej kapacita 8 GB by mala stačiť pre uloženie až 100 000 stránok. Zariadenie reMarkable 2 sa dá použiť aj ako veľká čítačka elektronických kníh. Disponuje Wi-Fi pripojením a jeho batéria vydrží až dva týždne na jedno nabitie, ak sa zariadenie používa dve hodiny denne.

Úplne bezdrôtové slúchadlá do uší 1MORE True Wireless ANC sa môžu pochváliť duálnymi meničmi, pričom jeden pôsobí ako dynamický, zatiaľ čo druhý ako vyvážený menič. Vďaka tomu si môže používateľ aj s kompaktnými slúchadlami vychutnať detailný a sýty zvuk. Okrem toho má k dispozícii i technológiu hybridného aktívneho potláčania ruchov, ktorá pomocou dvoch mikrofónov zachytáva nežiaduce zvuky z vonkajšieho prostredia. Slúchadlá do uší využívajú najnovšiu prenosovú technológiu Bluetooth 5 s podporou kodekov aptX a AAC. Batéria má výdrž 6 hodín, no pomocou prenosného nabíjacieho puzdra sa môže doba počúvania predĺžiť až na 22 hodín. Podporované je aj bezdrôtové nabíjanie pomocou technológie Qi.