Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 163

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Poriadne suchá a obloha bez mráčika spôsobuje problémy nielen poľnohospodárom a záhradkárom. Jednoducho bez vody sa žiť nedá, a zvlášť bez tej pitnej. No nie všade je k dispozícii čistá. V niektorých krajinách majú len vodu, ktorá sa bez silnej filtrácie piť nedá. Významná pomoc preto prichádza v podobe zariadenia, ktoré filtruje vodu a používa na to energiu zo slnka.

Prenosný solárny filtračný systém GoSun Flow je navrhnutý pre čistenie vody určenej na pitie či umývanie. Solárny panel na vrchnej časti prepravného kufríka nabíja 18,5 Wh batériu vo vnútri. Tá poháňa čerpadlo, ktoré tlačí neupravenú vodu zo zdroja cez trojstupňový kazetový filter, aby na druhej strane vyšla čistá pitná voda. V prípade slabého slnečného žiarenia sa dá systém napájať aj cez dodanú powerbanku, ktorá na jedno nabitie umožní vyčistenie až 380 litrov vody. Filtračný modul sa dá vybrať a pripevniť na vodný vak alebo fľašu a slúži ako taká veľká čistiaca slamka. K súprave patrí aj mobilný drez na umývanie špinavého riadu alebo rúk. Drez je možné pomocou svorky pripevniť ku konáru alebo k nejakej vyvýšenej hrane a pružné výtokové rameno sa tak razom stane mobilnou sprchou.

Ochranná tvárová maska Nuo 3D je navrhnutá tak, aby pomáhala nositeľom lepšie dýchať v stále viac znečistených mestských centrách a samozrejme môže poslúžiť aj ako ochranná pomôcka počas pandémie COVID-19. Aby bola miera ochrany čo najvyššia a maska bola zároveň pohodlná na nosenie, stačí záujemcovi vykonať niekoľko meraní tváre pomocou jednoduchého online sprievodcu. Získané údaje sa v cloude spracujú prostredníctvom algoritmov umelej inteligencie a tvárová maska, navrhnutá presne na mieru, sa následne vytlačí pomocou 3D tlačiarne. Použitý materiál je pritom ľahký, odolný, umývateľný a jemný na dotyk. Maska navyše disponuje dvomi ventilmi pre uľahčenie dýchania, zatiaľ čo vymeniteľné filtre dokážu údajne zachytiť až 95 percent častíc s veľkosťou len 3 desatiny mikrónu.