Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 164

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Stoja za záchranou mnohých ľudských a aj zvieracích životov. Nasadzujú tie svoje, len aby nás ochránili. Hasiči sú neustále v prvej línii. Aj preto sa skupina vývojárov rozhodla dať hlavy dokopy a ukázať svetlo sveta svojim najnovším robotom. Dajú sa ovládať na diaľku a oveľa lepšie ako človek znášajú nebezpečné situácie. Kým teda hasiči chránia životy nám, nové roboty by mali chrániť životy hasičov.

Vývojári z Milrem Robotics pracujú na rodine hasiacich robotov, ktoré môžu v nebezpečných situáciách pomáhať ľudským hasičom alebo ich aj úplne nahradiť. Ich schopnosti nedávno prezentovali formou 3D animácie. Robotické hasičské stroje Multiscope Rescue sa dajú ovládať na diaľku, pričom zábery z ohniska požiaru vysielajú pomocou celého radu kamier. Okrem optických kamier sú roboty vybavené aj termálnymi a infračervenými kamerami, ako aj rôznymi plynovými a chemickými senzormi. Robotické stroje disponujú vodnými alebo penovými delami s výtlakom až 20 000 litrov za minútu. Vďaka maximálnemu úžitkovému zaťaženiu až 1 200 kilogramov môže Multiscope Rescue prepraviť nielen nádrž s vodou či hasiacou penou, ale aj ťažké hasiace hadice a ďalšie hasičské vybavenie. K dispozícii je aj verzia stroja, ktorý z plošiny vypustí dron a poskytne tak hasičom aj letecký pohľad na situáciu.

Technológia sledovania očí má potenciál prehĺbiť zážitky vo virtuálnej alebo rozšírenej realite. Jej integrácia, najmä v mobilných zariadeniach a v inteligentných okuliaroch, však býva náročná. Riešením by mohol byť kompaktný senzorický modul pre sledovanie očí s názvom Aurora. Skladá sa z dvoch senzorov pre sledovanie každého oka, ktoré sa pomocou tenkých a ohybných pásov s obvodmi spájajú v strede umiestnenou výpočtovou jednotkou. Vývojári môžu senzorický modul jednoducho integrovať do svojich zariadení, ktoré tak získajú schopnosť sledovania očí používateľa v reálnom čase.