Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 165

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Turistická palica s jednoduchým názvom Toporo Trekking Pole sa dá výškovo upraviť podľa požiadaviek používateľa až na dĺžku 125 centimetrov. Palica sa pritom skladá zo sady odnímateľným častí, ktoré sa pridajú k hlavnej tyči pomocou jednoduchého naskrutkovania. V týchto častiach turistickej palice sa pritom ukrýva celkovo až šesť nástrojov, ktoré môžu prísť vhod v odľahlej prírode. Patrí medzi ne píšťalka a ocieľka pre zakladanie ohniska, pílka skombinovaná s otváračom na fľaše, nôž rovnako spárovaný s otváračom na fľaše a nakoniec hlava s plochým skrutkovačom na jednej a s krížovým skrutkovačom na druhej strane. Každý z týchto nástrojov má gumené tesnenie, ktoré ho chráni pred vodou a zároveň zaisťuje jeho bezpečne uchytenie.

V rámci takzvanej mikromobility by ľudia z amerického mesta Peachtree Corners mohli čoskoro využiť vôbec prvú flotilu autonómnych elektrických kolobežiek. Celá myšlienka funguje tak, že si používateľ cez mobilnú aplikáciu najskôr zarezervuje jazdu na e-kolobežke Go X Apollo. Tele operátori zo spoločnosti Tortoise následne na diaľku zadajú pokyn a e-kolobežka sa sama presunie na miesto vyzdvihnutia objednávateľom. Po ukončení jeho cesty sa e-kolobežka zase vráti na základňu. Tam ju potom obsluha dôkladne vydezinfikuje a dá na ňu nálepku, ktorá informuje ďalšieho používateľa o jej vyčistení. Podľa tvorcov, prináša táto automatizovaná služba premiestňovania nielen väčšie pohodlie pre používateľov, ale tiež prispieva k eliminovaniu blokovania chodníkov odstavenými kolobežkami.