Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 166

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Život s rúškom teda naozaj pohodlný nie je. Niektoré profesie sa ho však nezbavia celý život. A keď chcete vo veľkých mestách držať od seba nielen nový koronavírus, ale aj smog, tiež sa noseniu rúška nevyhnete. Inováciou v tomto smere však môže byť prenosný filtračný systém. Ten dokážu využiť napríklad aj cyklisti, či motorkári, keďže sa dá pripnúť priamo na helmu.

Aj mimo pandémie Covid-19 nie je zriedkavé, že cyklisti vo veľkých mestách nosia masky, ktoré odfiltrujú znečistené látky vo vzduchu. Zariadenie Iwind sa v tomto smere líši tým, že nezakrýva tvár cyklistu, ale fúka vyčistený vzduch priamo na jeho tvár. Iwind sa skladá z dvoch častí, ktoré sú vzájomne spojené pružnou kĺbovou hadicou. Na cyklistickú helmu tretej strany sa magneticky pripevní modul s vymeniteľným filtrom, ventilátorom a nabíjateľnou batériou. Filter je údajne schopný zablokovať znečistené častice s veľkosťou už od 0,4 mikrónu, zatiaľ čo povlak zo striebra sa postará o účinné zabíjanie baktérií. Prefiltrovaný vzduch sa čerpá z modulu cez hadicu do prednej časti zariadenia, ktorá tvarovo pripomína lyžicu a je umiestená priamo pred nosom a ústami cyklistu.