Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Panasonic pridáva fotoaparát s jasným zameraním na vlogerov

Panasonic pridáva fotoaparát s jasným zameraním na vlogerov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Panasonic predstavila nový bezzrkadlový fotoaparát Lumix G100 s vymeniteľnými objektívmi, ktorý je navrhnutý tak, aby uľahčil prácu tvorcom video obsahu. No stále si zachováva aj široké fotografické možnosti.

Hoci tvorcovia video obsahu využívajú pre záznam najmä svoj smartfón, veľkosť obrazového snímača a obmedzené schopnosti optiky sa môžu odraziť na kvalite záznamu. Aj preto sa spoločnosť Panasonic rozhodla podať pomocnú ruku a vytvorila model bezzrkadlového fotoaparátu Lumix G100, ktorý je špeciálne navrhnutý pre vlogerov.

Tento kompaktný a ľahký fotoaparát má rozmery 115,6 x 82,5 x 54,2 mm a váži 345 gramov. Je postavený na Micro Four Thirds systéme s 20,3 megapixelovým obrazovým snímačom Live MOS bez optického low pass filtra. O snímanie plynulých záberov sa pritom postará 5-osový hybridný systém stabilizácie obrazu. Lumix G100vka nakrúca video v rozlíšení 4K (3 840 x 2 160) pri rýchlosti 30 snímok za sekundu alebo v rozlíšení Full HD pri rýchlosti 60 snímok za sekundu. Záznam sa ukladá vo formáte MP4 s podporou V-Log pre úpravy farebných tónov.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G100 pre vlogerov.

Keď používateľ otočí 3-palcový dotykový LCD displej s rozlíšením 1,84 milióna bodov do režimu selfie, automaticky sa spustí režim nakrúcania s použitím predvolených nastavení. Tie sa v prípade potreby dajú upraviť ručne. Detekcia vertikálnej orientácie udržuje záznam na výšku pre pohodlné prehliadanie videa v smartfónoch. Na ovládacom číselníku v hornej časti fotoaparátu je možné nastaviť nakrúcanie spomaleného alebo zrýchleného videa. Podporovaný je aj záznam časozberného videa a stop motion videa.

Rovnako dôležitý je aj kvalitný zvuk, preto vývojári z Panasonicu integrovali do G100vky technológiu OZO Audio od spoločnosti Nokia. Tri interné mikrofóny sa môžu prepojiť s technológiou automatického zaostrovania s detekciou tváre. To znamená, že ľudia, ktorí sledujú video, budú môcť počuť presne to, odkiaľ zvuk vychádza v trojrozmernom priestore. Existuje aj režim, ktorý odstraňuje hluk za fotoaparátom a ďalší režim, ktorý prepína toto nastavenie, aby umožnil rozprávanie pred objektívom bez sprievodného okolitého hluku. Ak to znie príliš komplikovane, používateľ môže použiť automatický režim.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G100 pre vlogerov.

Lumix G100 umožní snímanie pri slabom osvetlení s podporou maximálnej citlivosti ISO 25 600. Automatické zaostrovanie s kontrastnými bodmi pracuje v nepretržitom snímaní až 10 statických snímok za sekundu. K dispozícii je aj Live View hľadáčik s rozlíšením 3 680 000 bodov a nechýba ani možnosť bezdrôtového záznamu a prenosu dát pomocou technológií Bluetooth 4.2 a Wi-Fi 802.11n. Batéria má výdrž na jedno nabitie približne 80 minút 4K záznamu alebo 900 statických snímok.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G100 pre vlogerov sa dá predbežne objednať za odporúčanú maloobchodnú cenu 749,99 dolárov s objektívom G Vario 12-32 mm / f3,5-5,6. K dispozícii je aj súprava so statívom / ručným držiakom za 799,99 dolárov. Distribúcia by sa mala začať na konci júla.

Bezzrkadlový fotoaparát Panasonic Lumix G100 pre vlogerov.