Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 168

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Robotický vysávač s názvom Lucy získal do vienka farebnú HDR kameru s rozlíšením 1080p, senzor pre snímanie hĺbky priestoru a šesťjadrový procesor ARM pre spracovanie dát. Vďaka tejto kombinácii sa naučí vnímať nielen priestory v domácnosti, ale prostredníctvom umelej inteligencie vie dokonca rozpoznať posteľ či iné objekty. Počas vysávania sa tak Lucy efektívne vyhýba prekážkam s minimálnou výškou len 2,5 centimetra. Okrem vysokého sacieho výkonu sa môže robotický vysávač pochváliť aj pôsobivou výdržou batérie, až 120 minút na jedno nabitie. Navyše môže poslúžiť aj ako mobilný domáci bezpečnostný systém, ktorý môže pomocou svojej kamery a senzorov detegovať prípadného votrelca, a to aj v noci.

Zariadenie Joué Play sa dá opísať ako kombinácia elektronických a tradičných hudobných nástrojov v jednom. Skladá sa z hlavnej dosky, ktorá je vyrobená z bukového dreva a z ocele. Do tejto základne potom používateľ osadí jeden z modulov, ktoré obsahujú rôzne silikónové ovládacie prvky. Tie majú tvar a sú rozmiestnené tak, aby vyzerali ako klávesy na klavíri, krk so strunami gitary, elektrické piano či plochy pre bicie. Mobilná aplikácia pomôže používateľovi s hraním a nahrávaním jeho rytmov či melódií. Skladba sa dá tvoriť s až ôsmimi rôznymi nástrojmi, pričom finálny mix si môže používateľ obohatiť v aplikácii o rôzne prídavné efekty. Svoje hudobné diela môže potom zdieľať online s rodinou a s priateľmi.