Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 2

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vitajte pri Rýchlom Svete technológií, v ktorom s nami doslova preletíte technologickými inováciami, ktoré sme načerpali v magazíne Techpedia.sk.

Najbežnejším príznakom srdcového zlyhania býva dýchavičnosť, ktorú spôsobuje hromadenie tekutín v pľúcach. Izraelskí vývojári preto pre pacientov s rizikom srdcového zlyhania vytvorili mobilnú aplikáciu Cordio HearO. Používateľ si nahrá do aplikácie krátky hlasový záznam v čase, kedy vie, že je zdravý. Každý deň potom urobí ďalší hlasový záznam, ktorý aplikácia porovnáva so základnou skalibrovanou nahrávkou. Ak algoritmy umelej inteligencie detegujú zmenu hlasu a vyhodnotia, že sa v pľúcach začína hromadiť tekutina, upozornia na to používateľa a aj jeho ošetrujúceho lekára, aby sa včas dala upraviť liečba a nebola potrebná hospitalizácia.

Štýlová elektrická kolobežka KickScooter Air T15 z dielne Segway-Ninebot sa dá jednoduchým spôsobom poskladať do kompaktných rozmerov, čo majiteľovi uľahčí jej prepravu a skladovanie. E-kolobežka pritom váži len 10,5 kg. Napriek tomu odvezie jazdca s hmotnosťou až 110 kilogramov, a to do maximálnej vzdialenosti 12 kilometrov na jedno nabitie batérie. Medzi rukoväťami si našla miesto prístrojová doska, ktorá obsahuje 6-osový snímač pre automatickú detekciu režimu jazdy. E-kolobežke nechýbajú predné a zadné LED svetlomety, ktoré spredu navyše dopĺňa RGB svetelná lišta. Nad zadným kolesom je umiestnený multifunkčný blatník, ktorý slúži ako brzda, vypínač napájania, ovládač svetiel či ako manuálny prepínač jedného zo štyroch jazdných režimov.

Spoločnosť Solo Stove vytvorila rovnomenný gril na drevené uhlie, ktorý prináša labužníkom možnosť konzistentného grilovania bez prílišného zadymenia okolia grilu. Využíva k tomu systém prúdenia vzduchu, ktorý sa nasáva cez malé kruhové otvory do zdvojenej steny grilu a prechádza aj do vnútornej komory s uzavretým poklopom. Vďaka cirkulácii horúceho vzduchu sa drevené uhlie rozohreje na požadovanú teplotu už v priebehu 10 až 15 minút a zostane rozpálené po dobu 45 minút prípravy chutných pokrmov. Navyše sa pritom spotrebuje menšie množstvo paliva v porovnaní s bežnými grilmi na drevené uhlie.

Vývojári z firmy Acecore Technologies skonštruovali odolný a výkonný dron s názvom Noa, ktorý je určený pre filmových tvorcov, leteckých inšpektorov, geodetov a ďalších profesionálov. Dron môže byť vybavený vymeniteľnou batériou so štyrmi lítiovými článkami, ktorá mu zabezpečí až hodinu letu. Tento čas sa skráti, ak sa na dron zavesí kamerová technika či iná výbava. Na druhej strane však môže úžitkové zaťaženie dosiahnuť hmotnosť až 20 kilogramov. Je to možné vďaka šiestim ramenám s dĺžkou viac ako 700 milimetrov, na ktorých koncoch sú zosilnené vrtule z uhlíkových vlákien. Robustný dron Neo sa tiež vyznačuje tým, že je údajne schopný lietať aj hustých lejakoch a jeho chladiaci systém umožní prevádzku pri okolitých teplotách až do 50 stupňov Celzia.

Vedci z univerzity v Manchestri vyvinuli nový typ inteligentnej textílie, ktorá obsahuje vrstvy grafénu. Pomocou vyladenia napájania elektrickým prúdom s nízkym napätím môže tento materiál cez odev buď prepúšťať infračervené žiarenie, ktoré produkuje ľudské telo, alebo ho zadržiavať. Táto technológia by tak mohla v budúcnosti viesť k adaptívnemu typu oblečenia, ktoré v teplom počasí schladí nositeľa a naopak v chladnom počasí ho udrží v teple. Vedci plánujú preskúmať potenciál technológie aj ako riešenie pre extrémne výkyvy teplôt, ktorým čelia satelity na obežnej dráhe.