Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 4

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vitajte pri Rýchlom Svete technológií, v ktorom s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Pandémia COVID-19 spôsobila, že rúška a respirátory sa stali súčasťou našich životov. Respirátor LEAF sa však líši tým, že je priehľadný a umožní tak aj neverbálnu komunikáciu. Z pohľadu ochrany disponuje vymeniteľným HEPA filtrom, ktorý by mal blokovať až 99,99 percenta častíc do veľkosti 0,3 mikrónu. Obsahuje tiež aktívnu samo-dezinfekčnú technológiu, ktorá po stlačení tlačidla ničí baktérie a vírusy pomocou klinicky overenej sterilizácie UV-C svetlom.

Pod názvom Vekkit sa ukrýva súprava, ktorá jednoduchým spôsobom premení klasický bicykel na elektrický. Stačí osadiť predné koleso s motorom v jeho náboji a pripevniť kompaktnú tašku na riadidlá bicykla. V taške je umiestnená elektronika a batéria. Podľa typu batérie je dojazd na jedno nabitie približne 50 až 75 kilometrov. Výhodou riešenia je aj to, že jazdcovi stačí zložiť tašku z riadidiel a môže si vychutnať jazdu na odľahčenom bicykli bez elektrickej asistencie.

Úplne bezdrôtové slúchadlá do uší Duolink sa od iných líšia najmä v tom, že ich nabíjacie puzdro obsahuje vstavené reproduktory. Puzdro funguje ako jeden celistvý bezdrôtový reproduktor alebo sa dá rozdeliť na dve časti pre dosiahnutie stereo ozvučenia. Je tu i možnosť, že jedna časť bude stále fungovať ako reproduktor, zatiaľ čo z druhej časti si používateľ vyberie slúchadlo, aby mohol napríklad prijať telefonický hovor a neprerušil prehrávanie hudby svojim priateľom.

Exoskeleton Harmony SHR bol špeciálne vyvinutý ako terapeutická pomôcka pre pacientov s cievnou mozgovou príhodou, ktorí sa zotavujú z ochrnutia hornej časti tela. Dve kĺbové robotické ramená sa uchytia k hornej a dolnej časti rúk pacienta, a potom s nimi opakovane pohybujú po vopred naprogramovaných trasách. Systém sa dá použiť aj v režime takzvanej bilaterálnej synchronizačnej terapie, kedy robotické rameno drží ochrnutú ruku pacienta a jednoducho zrkadlí pohyby zdravej ruky.