Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štvrtá generácia slúchadiel Sony 1000X vás úplne odstrihne od okolia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Všetko to začalo v roku 2016, keď japonská Sony vydala svoje prvé slúchadlá MDR-1000X s aktívnym potláčaním okolitého ruchu. O rok neskôr nasledoval model WH-1000XM2 a vzápätí v auguste 2017 aj model XM3. No až teraz konečne prichádza dlho očakávaná štvrtá generácia XM4.

Spoločnosť Sony tvrdí, že jej najnovšie slúchadlá WH-1000XM4 prinášajú ešte lepšie schopnosti aktívneho potláčania okolitých zvukov. Dva mikrofóny v každom slúchadle pritom počúvajú zvuky z vonkajšieho sveta a to čo detegovali potom posielajú do procesora pre rušenie hluku QN1. V spolupráci s novým systémom Bluetooth tak procesor sníma hudbu a hluk rýchlosťou viac ako 700-krát za sekundu, čo znamená, že úplne nový algoritmus spracováva okolité ruchy v reálnom čase.

Bezdrôtová technológia Bluetooth 5.0 podporuje kodeky AAC a LDAC a slúchadlá sa dajú spárovať súčasne s dvomi zdrojovými zariadeniami. Prepínanie medzi nimi je dostupné stlačením jediného tlačidla a slúchadlá „vedia“, ku ktorému zariadeniu musia byť pripojené, ak prichádza hovor. Navyše, ak si svoje XM4-rku niekde zapatrošíte, technológia Fast Pair od spoločnosti Google vám ich pomôže nájsť.

Bezdrôtové slúchadlá Sony WH-1000XM4 s technológiou aktívneho potláčania okolitých ruchov.

Slúchadlá XM4 ťažia z výhod veľmi širokého frekvenčného rozpätia 4 Hz až 40 kHz, ak sú káblom pripojené k hudobnému zdroju, alebo 20 Hz až 20 kHz prostredníctvom Bluetooth pripojenia pri vzorkovacích frekvenciách 44,1 kHz alebo 20 Hz až 40 kHz s kodekom LDAC 96 kHz.

Hoci dnes viacero slúchadiel poskytuje režim prepúšťania okolitých zvukov, spoločnosť Sony tento proces automatizovala. Funkcia Talk-to-Chat tak automaticky zastaví prehrávanie hudby, keď zaregistruje hlas nositeľa, aby prepustila okolité zvuky a uľahčila mu konverzáciu s ľuďmi bez nutnosti zloženia slúchadiel z uší. Prehrávanie sa automaticky obnoví 30 sekúnd potom, čo používateľ prestane hovoriť. Ručné ovládanie režimu transparentnosti zvukov je možné položením ruky nad pravé slúchadlo, aby sa znížila hlasitosť prehrávania.

Bezdrôtové slúchadlá Sony WH-1000XM4 s technológiou aktívneho potláčania okolitých ruchov.

Päť integrovaných mikrofónov sa zameriava na hlas nositeľa počas hands-free hovoru, aby zaistili čistý kvalitný zvuk. Slúchadlá sú tiež kompatibilné s digitálnymi asistentmi Amazon Alexa a Asistent Google. Technológia adaptívneho ovládania zvuku sa dokáže naučiť rozpoznávať často navštevované miesta, ako je kancelária alebo posilňovňa a podľa toho prispôsobuje nastavenie okolitého zvuku tak, aby vyhovovalo danej situácii. Používatelia majú možnosť si nastaviť takéto miesta a preferované nastavenia zvuku prostredníctvom sprievodnej aplikácie.

Prehrávanie hudby sa pozastaví, keď senzory zistia, že slúchadlá boli dané dolu z uší, čím sa šetrí batéria. Jej výdrž je pritom až 30 hodín na jedno nabitie. Vďaka technológii rýchleho nabíjania pritom poskytne 10 minútové nabíjanie batérie výdrž pre až päť hodín prehrávania.

Nové bezdrôtové slúchadlá Sony WH-1000XM4 s technológiou aktívneho potláčania okolitých ruchov sa dajú predbežne objednať za cenu 349,99 dolárov. Dostupné by mali byť od 21. augusta.

Bezdrôtové slúchadlá Sony WH-1000XM4 s technológiou aktívneho potláčania okolitých ruchov.