Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zen Phono je prvý základný fono predzosilňovač od iFi Audio

Zen Phono je prvý základný fono predzosilňovač od iFi Audio
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci je digitál veľmi obľúbeným formátom milovníkov modernej hudby, stále sa mnohí obracajú aj na klasické vinylové platne. No niektoré Hi-Fi zosilňovače už nemajú fono zosilňovanie pre gramofón, takže existujú malé skrinky známe ako fono predzosilňovač. Najnovšou takou je Zen Phono od britskej spoločnosti iFi Audio.

Úlohou takzvaného fono predzosilňovača je zosilniť výstup z gramofónu a použiť ekvalizáciu zvuku bez šumu. Aj keď je integrovaný zosilňovač dodávaný so zabudovaným fono výstupom, nemusí to byť to „pravé orechové“. Spoločnosť iFi Audio tvrdí, že sú „zriedka také dobré ako dobre navrhnuté off-line fono umiestnené v signálnom reťazci medzi gramofónom a lineárnym vstupom na zosilňovači“.

Výrobca má v tejto oblasti bohaté skúsenosti a dokazuje to aj jeho vlajková loď modelu iPhono3 Black Label. No toto zariadenie je drahé, takže sa vývojári rozhodli vytvoriť cenovo dostupnejší základný model externého fono predzosilňovača ako súčasť produktového radu Zen.

Externý fono predzosilňovač Zen Phono od spoločnosti iFi Audio.

Nový model Zen Phono ponúka vyvážené, symetrické duálne mono obvody, s povrchovo namontovanými komponentmi, ktoré sú zvyčajne vyhradené pre zvukové zariadenia vyššej triedy. Získal pritom vlastný operačný zosilňovač OVA2637 pre prevádzku s nízkym skreslením len 0,0001 percenta. Napájanie jednotky údajne vytvára zdroj s oscilačnou frekvenciou 1,2 MHz.

Zariadenie Zen Phono je kompatibilné s gramofónmi s pohyblivou cievkou alebo pohyblivými magnetickými kazetami. Poskytuje štyri nastavenia zosilnenia - 36 dB (pre kazety s pohyblivými magnetmi), 48 dB (pre kazety s pohyblivou cievkou pre dosiahnutie vysokého výkonu), 60 dB (pre pohyblivú cievku s výstupom Io) a 72 dB (pre veľmi nízku výstupnú pohyblivú cievku).

Externý fono predzosilňovač Zen Phono od spoločnosti iFi Audio.

Na prednom paneli je možné aktivovať podzvukový filter, ktorý inteligentne odfiltruje akýkoľvek nežiaduci podzvukový výstup zo zdeformovaných záznamov bez toho, aby to ovplyvnilo hlboké basy zvukového záznamu. V zadnej časti sa nachádzajú pozlátené RCA vstupy a výstupy, 4,4 mm vyvážený výstup Pentaconn pre zosilňovače alebo aktívne reproduktory s ekvivalentným vstupom a uzemňovací konektor.

Nový externý fono predzosilňovač Zen Phono je už v predaji za cenu 149 dolárov.

Externý fono predzosilňovač Zen Phono od spoločnosti iFi Audio.