Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony chce oživiť domáce kino až tromi prémiovými 4K projektormi

Sony chce oživiť domáce kino až tromi prémiovými 4K projektormi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonská spoločnosť Sony predstavuje tri nové prémiové projektory pre domáce kino s rozlíšením 4K. Jeden z nich sa môže pritom pochváliť oslnivou svietivosťou až 10 000 lúmenov, čo je viac ako trojnásobok toho, čo sa dá očakávať od mnohých vlajkových modelov projektorov iných výrobcov.

Kým sa dostaneme ku projektoru s najjasnejšou svietivosťou, poďme sa pozrieť na ďalšie dva nové modely z ponuky Sony. VPL-VW715ES je model s lampou, zatiaľ čo model VPL-VW915ES využíva laserovú technológiu. Oba pritom disponujú panelmi Silicon X-tal Reflective Display (SXRD), ktoré tvorí tekutý kryštál na kremíkovej technológii spoločnosti Sony, na poskytnutie premietania snímok v natívnom rozlíšení 4 096 x 2 160.

Oba projektory tiež získali nový obrazový procesor X1, ktorý je založený na procesore z televízorov Sony a umožňuje analýzu jednotlivých scén pre dosiahnutie optimálneho kontrastu počas sledovania HDR obsahu. Sony tiež tvrdí, že prepojenie svetelného zdroja a clony vedie k ďalším vylepšeniam v oblasti dynamického rozsahu kontrastu a jasu.

Prémiový 4K projektor Sony VPL-VW715ES.

Procesor X1 dokáže obohatiť 4K obsah aj v jednotlivých scénach, pričom môže prepočítať obsah z rozlíšení 2K a Full HD na kvalitu obrazu „blízku rozlíšeniu 4K“. Vďaka novej optimalizácii digitálneho zaostrenia je obraz ostrý od rohu po roh.

Model prémiového 4K projektora VPL-VW715ES získal vysokotlakovú ortuťovú lampu, ktorá poskytuje svietivosť 1 800 lúmenov. Projektor má dynamický kontrast 350 000 : 1, vertikálny a horizontálny posun objektívu, vstupy HDMI, USB a Ethernet. Dodáva sa s diaľkovým ovládaním. Tento model je už k dispozícii za cenu 9 999,99 dolárov.

Model VPL-VW915ES je vybavený laserovým zdrojom svetla Z-Phosphor so svietivosťou 2 000 lúmenov. Tento model sa môže pochváliť nekonečným dynamickým kontrastom, pri ktorom je možné nezávisle regulovať clonu aj zdroj laserového svetla pre dosiahnutie „hlbšej čiernej farby ako kedykoľvek predtým, ako aj pre jasné a žiarivé farby všade tam, kde je to potrebné“. Projektor VPL-VW915ES sa predáva za 19 999,99 dolárov.

Prémiový 4K projektor Sony VPL-VW915ES.

Vlajkovou loďou spoločnosti Sony je však model VPL-GTZ380 s rozlíšením 4K SXRD, ktorý obsahuje nový zdroj laserového svetla. K dvom modrým laserovým diódam s rôznou vlnovou dĺžkou sa tak pridala červená laserová dióda. Novo vyvinutý 0,74-palcový natívny panel 4K SXRD zaistí lepšiu stabilitu svetla. Výsledkom tejto kombinácie je neuveriteľný jas až 10 000 lúmenov, ktorý by mal umožniť premietanie filmov aj v jasne osvetlených miestnostiach. Zážitok z kvalitného obrazu umocní aj podpora 100 percentnej farebnej škály DCI-P3.

Tento model získal obrazový procesor X1 Ultimate, ktorý sa postará o prispôsobenie kontrastu medzi scénami. Technológia rozlíšenia založeného na objektoch identifikuje stovky obrazových objektov a individuálne zvyšuje ich rozlíšenie. Projektor využíva technológiu 4K Motionflow na zníženie rozmazania pri sledovaní rýchlo sa pohybujúceho obsahu a vstupuje do referenčnej databázy na zníženie šumu v obraze a tiež zvyšuje rozlíšenie na zaistenie optimálnej čistoty obrazu. Je tu aj režim True Theater, ktorý umožní sledovanie filmov rýchlosťou 24 snímok za sekundu.

Cena vlajkovej lode 4K projektora VPL-GTZ380 nebola uvedená, no na trhu by sa mal objaviť začiatkom budúceho roka.

Prémiový 4K projektor Sony VPL-GTZ380.