Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 5

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vitajte pri Rýchlom Svete technológií, v ktorom s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Britský vývojári zo spoločnosti Vollebak sa zamerali na elektroniku, ktorá končí ako odpad na skládkach. Recykláciou rôznych elektronických komponentov, ako sú drôty alebo mikročipy, tak vzniklo ekologické nositeľné zariadenie v podobe hodiniek s príhodným názvom Garbage Watch. Cieľom projektu je ukázať výrobcom cestu, ako by sa mohli dať vytvárať štýlové zariadenia, ktoré obsahujú rôzne materiály a vzácne kovy z vyradenej elektroniky, a prispieť tak k ochrane životného prostredia.

Konvertibilná bunda IWOM je navrhnutá tak, aby udržala takmer celé telo nositeľa v teple a v suchu. Môže sa nosiť ako bežná bunda, no ak sa zhorší počasie a začne pršať či fúkať studený vietor, uvoľnením elastického pásika sa dá spodná časť bundy rozvinúť do plnej dĺžky. Vďaka tomu ochráni telo až po členky. V lone je aj kapsa, ktorá skryje skrehnuté ruky. Keď sa počasie nakoniec umúdri, bunda sa môže zložiť a uložiť do malej tašky, ktorá má podobné rozmery ako turistická bedrová taška.

Poľnohospodári musia pravidelne prekladať kompost, aby sa do neho dostával kyslík. No táto práca nie je rozhodne voňavá a navyše sa pri nej uvoľňujú plyny a teplo. Vedci z Technickej univerzity v Grazi preto vyvíjajú stroj s elektrickým pohonom, ktorý túto prácu prevezme. Nesie názov eWender a pre navigáciu využíva kombináciu GPS, kamier, akcelerometrov a ďalších senzorov. Vďaka tomu sa dokáže stroj autonómne pohybovať cez uložené rady kompostu, zatiaľ čo sa jeho ozubený valec prevracia hmotu.

Profesionálny dron Skydio X2 využíva 4K kamerový systém a umelú inteligenciu na presné 3D mapovanie.. Stačí ak operátor v aplikácii vyznačí priestor okolo domu, mosta alebo iného objektu, ktorý sa má skenovať, a dron bude okolo neho autonómne lietať. Počas toho umelá inteligencia zdokonaľuje 3D bodové mapovanie štruktúry objektu, zatiaľ čo sa dron obratne uhýba prekážkam a letí cez tesné medzery. Navyše je vybavený aj infračervenou FLIR kamerou pre nočné videnie.

Horský bicykel Frace F160 sa vyznačuje hliníkovým rámom, ktorý priťahuje pozornosť svojim štýlovým dizajnom. Zaujímavosťou je, že rám je vyfrézovaný z jediného bloku zliatiny hliníka 7075, ktorý váži 75 kilogramov. Rám sa pritom skladá z ôsmich opracovaných segmentov, ktoré sa potom spájajú pomocou titánových skrutiek. Samotný horský bicykel Frace F160 má celkovú hmotnosť 16,3 kilogramu a je vybavený 27,5-palcovými kolesami a kompletným predným a zadným odpružením.