Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Batériový čistič Kärcher FC7 si poradí so suchými aj mokrými nečistotami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čistenie podláh je v niektorých domácnostiach na dennom poriadku. Väčšina gazdiniek sa pritom trápi s klasickou handrou a kýbľom. Modernejšie použijú mop, no stále ho žmýkajú. Nemecké technológie sa však snažia oslobodiť ľudí od týchto neobľúbených činností. Príkladom je najnovší mobilný stroj do jednej ruky s až štyrmi umývacími valcami.

Akumulátorový podlahový čistič FC 7, z dielne nemeckého výrobcu Kärcher, je navrhnutý ako praktický stroj na odstraňovanie každodenných nečistôt v jednom kroku.

„Zvládne stieranie akejkoľvek domácej nečistoty, či už je to suchá teda nečistota alebo mokré nečistoty. Môže teda ísť o nehodu v domácnosti, čiže spadnuté vajíčko na podlahe. Nemal by byť problém,“ vysvetľuje Dušan Belan, Kärcher Slovakia.

Samostatne stojaci čistič umožňuje pohodlné ovládanie jednou rukou, keďže celá váha zariadenia je prenášaná na samotný stroj. K ľahkému pohybu po podlahe dopomáha aj nová technológia štyroch valcov s protibežným otáčaním.

„Prispievajú k lepšiemu stieraniu nečistôt z podlahy a odstraňovanie vlastne aj väčších nečistôt. Štyri valce sa otáčajú proti sebe a tým pomáhajú kĺzavému pohybu po podlahe. Je to skôr ako na ľade keď sa pohybujete s nejakým kameňom.“

FC 7-čka navyše disponuje aj integrovaným filtrom pre optimálne odstraňovanie vlasov a chlpov z povrchov. Valce sú pritom umiestnené tak, aby efektívne čistili podlahu až po okraj. Ak sa po dlhšom upratovaní zašpinia, dajú ľahko očistiť. K dispozícii sú pritom valce na rôzne typy podláh.

„Bežne ich môžeme prať v práčke do 60 stupňov a sú tam na výber dve varianty. Klasická do domácnosti, ktoré sú označené žltou a šedou farbou, a potom je tam ešte valec na kamenné podlahy, to znamená na drsnejšie podlahy.“

Odpadá aj ťahanie kýbľa s vodou, ako pri bežnom mopovaní podláh. Systém je totiž vybavený dvomi nádržami.

„Nádrž na čistú vodu je 400 mililitrová, nádrž na odpadovú vodu je 200 mililitrová. Samozrejme zostatková voda zostane na podlahe. Tá do dvoch minút väčšinou býva uschnutá. Znečistená voda končí teda v tej odpadovej nádržke, ktorú bez problémov vieme zo stroja odopnúť a vyliať do umývadla.“

Nespornou výhodou podlahového čističa FC 7 je to, že používateľovi počas upratovania nezavadzia žiaden napájací kábel. Integrovaná lítium-iónová batéria má pritom dostatočnú výdrž na jedno nabitie.

„Nabíjanie batérie je spravidla 4 hodiny, výdrž batérie je približne 45 minút, keď to prenesieme na plochu je to približne 135 metrov štvorcových.“

Ovládanie stroja je intuitívne. Priamo na ergonomickej rukoväti sa nachádza niekoľko ovládacích tlačidiel. Okrem tlačidla na zapnutie a vypnutie stroja môže používateľ prepínať medzi dvomi módmi čistenia.

„Prvý mód je ten pomalší, menej vlhčí. To znamená, používame ho pri čistení vinylových podláh, plávajúcich podlahách, drevených podlahách alebo linoleum. Druhý mód, ktorý používame je väčšie vlhčenie, rýchlejšie otáčky a využíva sa pri kamenných podlahách alebo dlažbe, povedzme v kúpeľni, v kuchyni.“

K dispozícii je aj tlačidlo Boost, ktoré pomáha pri odstraňovaní väčších nečistôt. Okrem toho je na rukoväti integrovaný informačný LED displej.

„Oznamuje, že sa nám míňa voda v nádržke na čistú vodu. Červený indikátor nám označuje, že sa nám zaplnila nádoba na znečistenú vodu. Plus je tam ešte samozrejme indikátor batérie.“

Do výbavy patrí aj parkovacia a čistiaca stanica, takže používateľ neprichádza do priameho kontaktu s nečistotami. Stanica navyše poskytuje aj funkciu samočistenia stroja.

„Veľmi čistým spôsobom vieme odobrať valce, odobrať nádržku na znečistenú vodu, a popritom nemusíme mať asistenta, ktorý by nám pomáhal držať stroj. Systém obsahuje samočistiaci mód, ktorý vlastne 200 mililitrami vody prečistí stroj automaticky,“ dodáva Dušan Belan, Kärcher Slovakia.

Vďaka dlhej výdrži batérie a štvorvalcovej technológii, s protibežným otáčaním valcov, sa teda nový akumulátorový podlahový čistič FC 7 môže stať šikovným pomocníkom pri každodennom čistení suchých i mokrých nečistôt, na rôznych typoch tvrdých podláh v nejednej modernej domácnosti.