Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 7

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Batériová vŕtačka xDrill zaujme integrovaným dotykovým displejom na zadnej strane. Pomocou neho môže požívateľ kontrolovať, či má vrták vodorovne, vie si prednastaviť hĺbku dier, pričom predný laser zastaví vrták po dosiahnutí určenej hĺbky. Používateľ si môže tiež vybrať zo zoznamu materiálov, ako napríklad drevo, plast, či mosadz, a xDrill automaticky vyberie optimálnu rýchlosť otáčok pre každý z nich. Pomocou displeja a lasera sa dá nastaviť aj vŕtanie série dier, ktoré môžu byť pod rôznym uhlom.

Opakovane použiteľná fľaša na vodu DiFold Origami Bottle sa zjavne inšpirovala známymi japonskými skladačkami z papiera. Má objem 750 mililitrov a je vyrobená z termoplastického elastoméru, ktorý je bez zápachu, bez chuti a dá sa recyklovať. Po vyprázdnení poslednej kvapky vody sa dá fľaša rýchlo zložiť a vložiť do vrecka, tašky či kabelky. Je to možné vďaka sérii integrovaných záhybov, ktoré sa ovíjajú okolo tela fľaše a ťahajú sa diagonálne smerom nadol. Zatlačením sa tak zloží z výšky 20 centimetrov na výšku niečo cez 5 centimetrov.

Nová technológia prenáša schopnosti vodiaceho psa do robotického zariadenia, ktoré drží nevidiaci v ruke. Prototyp nesie názov Theia a integrovaný gyroskop kontrolného momentu poskytne používateľovi silovú spätnú väzbu, v závislosti od toho, kam je zariadenie nasmerované. Posúva teda jeho ruku tak, aby ho viedlo požadovaným smerom, podobne ako to robí pes na vôdzke. Cieľ cesty sa dá zadať cez hlasový povel a algoritmy vypočítajú najlepšiu možnú cestu, s ohľadom na premávku a počasie.