Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 11

Rýchly Svet technológií - 11
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Voda a pohľad na ňu – jeden z najúčinnejších spôsobov oddychu. Rozhodne vedia o tom svoje rybári. No popri relaxe sa určite tešia z každej ulovenej trofeje. Nie vždy sa im však darí, ale také technológie by tomu možno mohli trošku pomôcť.

Vodný dron Chasing F1 je navrhnutý ako pomôcka na hľadanie rýb. Má tvar podobný bójke a jeho žltá polovica tela je neustále nad hladinou. Dron sa ovláda pomocou mobilnej aplikácie, s ktorou bezdrôtovo komunikuje cez Wi-Fi s dosahom 30 metrov. Ak sa náhodou dostane mimo signál, použije GPS pre automatický návrat. Keď chce používateľ hľadať ryby, zadá pokyn a dron zo svojho tela vysunie olovom vyváženú kameru s rozlíšením 1080p. Kamera je pripojená k napájaciemu káblu a môže pomaly klesnúť do hĺbky až 28 metrov. Používateľ tak v aplikácii uvidí život pod vodnou hladinou. Navyše môže využiť voliteľnú sonarovú jednotku alebo dávkovač s návnadou.

Zlé počasie alebo nedostatok času bráni mnohým ľuďom chodiť častejšie sa von bicyklovať. Vďaka systému Blync sa však dá jazdiť aj v pohodlí domova, podobne ako vonku. Stačí namontovať snímač rýchlosti na náboj zadného kolesa, ktoré sa potom upevní do stacionárneho držiaka tretej strany a predné koleso sa osadí do otočnej základne Path Senzor s druhým snímačom. Používateľ si už len nasadí okuliare pre zobrazenie virtuálnej reality tretej strany, zvolí si virtuálnu trasu, ktorú chce absolvovať a začne sa bicyklovať. Vďaka snímačom sa počas jazdy virtuálnym svetom dajú sledovať rôzne štatistiky, ako napríklad prekonaná vzdialenosť, aktuálna rýchlosť či spálené kalórie. Editor v aplikácii umožní vytvárať si vo virtuálnej realite aj vlastné trasy.

Čínski vývojári zo spoločnosti Vivo vytvorili prototyp zaujímavého smartfónu, ktorý po stlačení jediného tlačidla dokáže zmeniť farbu zadnej strany svojho tela. Na dosiahnutie tohto efektu bolo použité takzvané elektrochromatické sklo. Táto technológia využíva elektrický signál, ktorý spôsobuje, že sa sklo prepína medzi tónovaným a priehľadným režimom. V prípade sklenenej zadnej strany smartfónu oscilujú po stlačení tlačidla vždy rovnaké farby, od bielej, až po tmavomodrú farbu, s krátkym zábleskom pútavého fialového odtieňa.

Niektoré herné počítačové myši bojujú proti spoteným dlaniam tým, že majú povrch perforovaný viacerými otvormi pre lepší prietok vzduchu. Zariadenie Zephyr však k pasívnym otvorom pridáva aj chladenie pomocou integrovaného ventilátora. Na spodnej časti myši je pritom umiestnené tlačidlo na prepínanie medzi tromi rýchlosťami otáčok ventilátora. Myš Zephyr váži len 68 gramov a má vysokú citlivosť až 16 000 DPI. Výrobca tvrdí, že použité spínače hlavných tlačidiel majú životnosť až 50 miliónov kliknutí.

Multifunkčný optický nástroj Pentax VD 4x20 WP funguje v základnom nastavení ako bežný ďalekohľad so štvornásobným priblížením. Rýchlym ťahom sa však dá rozdeliť, čím vzniknú dva monokuláry pre zdieľanie zaujímavých výhľadov so svojimi blízkymi. No ak je používateľ sám, môže tieto dva monikuláre spojiť, čím získa jeden dlhší teleskopický, s až 16-násobným priblížením. Tento ďalekohľad tri v jednom má vodotesnú konštrukciu a váži len 150 gramov.

Dátové centrá si vyžadujú náročné systémy chladenia a neustálu údržbu. Aj preto sa pred dvomi rokmi rozhodla spoločnosť Microsoft, že spustí experimentálne dátové centrum na dno chladného mora neďaleko škótskych ostrovov Orkney. Vo vnútri 12 metrov dlhého valcovitého kontajnera sa nachádzalo 12 serverových rackov, s celkovo 864-mi servermi. Kontajner bol namiesto kyslíka naplnený dusíkom. Servery sa ochladzovali morskou vodou, ktorá sa prečerpávala cez chladiče umiestnené zo zadnej strany serverových rackov, odkiaľ sa vracala späť do mora. Po nedávnom vylovení tohto dátového centra bolo zistené, že miera zlyhania serverov, umiestnených na dne mora, bola len osminová oproti poruchám v podobnom pozemnom zariadení. Získané skúsenosti by mohli v budúcnosti smerovať k návrhom siete podvodných dátových centier.