Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 20

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

3D tlač dnes už prekvapí naozaj len málokoho. Vďaka nej vznikajú pomerne lacné, prototypné riešenia a rovnako pomáha zhmotniť rôzne komponenty pre rôzne aplikácie. Aj napriek tomu však vývoj v tejto oblasti dokáže stále zaujať.

Vedci z Massachusettského inštitútu pre technológie využili tlačovú chybu a vytvorili program, vďaka ktorému budú bežné 3D tlačiarne schopné extrudovať plast v presnom riadenom vzore. Ten je vytvorený malými plastovými stĺpikmi vzájomne spojenými tenkými vláknami z polyméru. Výsledkom je 3D tlačený materiál nazvaný ako „DefeXtiles“, ktorý má formu jemnej a pružnej sieťoviny a svojimi vlastnosťami sa podobá textílii. Široké možnosti použitia tejto technológie predviedli vedci na rôznych 3D tlačených predmetoch. Vyrobili napríklad priesvitné dekoratívne listy, miniatúry návrhov šiat, či dokonca šaty v reálnej veľkosti alebo elektronicky vodivé tienidlo, ktorého záhyby so senzormi po spojení zapnú lampu. V jedinom tlačovom procese sa im podarilo vyrobiť aj 70 metrov dlhú rolku z plastovej textílie.

Ak chce človek na bežnej 3D tlačiarni vyrobiť objekt, ktorý obsahuje viac druhov polyméru, napríklad v rôznych farbách, musí ručne vymieňať cievky s polymérovými vláknami. Japonskí vedci sa preto rozhodli vyvinúť rýchlejší proces. Všetko sa začína analýzou počítačového modelu objektu, spolu s určením, ktoré časti sa vytlačia z ktorých polymérov a v akom poradí. Pomocou 3D tlačiarne sa potom vytvára vlákno zložené z rôznych druhov polyméru tak, že najprv sa vytlačia všetky časti z prvého polyméru s medzerami, do ktorých budú ukladané ďalšie polyméry. Hoci si to stále vyžaduje manuálne vymieňanie cievok, stačí každú z nich použiť len raz. Po vložení hotovej kompozitnej cievky do 3D tlačiarne sa však dá viacfarebný objekt vytvoriť v jedinom tlačovom kroku.

Cyklistická prilba Newton-Rider sa skladá z pružnej a ohybnej vnútornej vložky, ktorá je spojená s radom chráničov na vonkajšej strane. Chrániče sú zložené z patentovanej zmesi elastických látok a takzvaných nenewtonských materiálov, čo sú tekutiny, ktoré sa pri vystavení stresu dočasne stávajú viskóznejšími a teda tvrdšími. Vďaka tomu má prilba hrúbku len 16 milimetrov, je ľahšia a do istej miery pružná a poddajná. Môže sa teda prispôsobiť tak, aby lepšie vyhovovala obrysom hlavy jazdca a dá sa aj zložiť a uložiť do tašky. V prípade nárazu však chrániče na prilbe stvrdnú v mieste nárazu a absorbujú tak veľkú časť energie, ktorá by inak smerovala do hlavy jazdca. Materiál pritom dokáže opäť zmäknúť a vrátiť sa do pôvodného stavu, takže sa dá prilba aj naďalej používať.

Rotoped môže byť vhodným nástrojom pre intenzívne domáce cvičenie, no po tréningu môže v miestnosti prekážať. Zariadenie Breakaway Bike je však navrhnuté tak, aby sa dalo zložiť do kompaktných rozmerov a pohodlne prenášať a skladovať. Ak si chce používateľ zajazdiť, rozloží rotoped tak, že vytiahne jeho štyri nohy, zdvihne sedadlo a riadidlá, a už si len zvolí požadovanú úroveň odporu. Celý proces by mal trvať menej ako minútu. Mobilná aplikácia, ktorá sa s rotopedom spája cez Bluetooth, zobrazí rôzne metriky, vrátane najazdenej vzdialenosti, kadencie šliapania do pedálov, spálených kalórií a času tréningu.