Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 24

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Hmat patrí medzi jeden z našich najsilnejších zmyslov. Vďaka nemu vieme aj so zavretými očami rozlišovať veci len jednoduchým dotykom. Čo by ste však povedali na to, keby mal podobnú schopnosť napríklad obrus na vašom stole? Zdá sa to naozaj pritiahnuté za vlasy, ale veda a vývoj sú akoby všemocné. A tak tu už dnes máme textíliu, ktorá vraj bude vedieť, čo je na nej položené.

Novo vyvinutá inteligentná textília Capacitivo je zložená z bavlneného substrátu s pružnou mriežkou, ktorú tvoria prepojené elektródy usporiadané do tvaru diamantu. Tie sa na mriežku nanášali teplom. Ak sa potom na tkaninu položí nekovový predmet elektrické pole unikátnym spôsobom ovplyvní odpor elektród. Materiál, tvar a veľkosť predmetu určujú povahu elektrického poľa. Algoritmy umelej inteligencie na prepojenom počítači analyzujú tieto zmeny a porovnávajú ich s ostatnými predmetmi, ktorých charakteristiky sa naučili v priebehu času. Technológia bola pritom schopná identifikovať rôzne naučené predmety s presnosťou až takmer 95 percent. Textília Capacitivo by v budúcnosti mohla napríklad upozorniť používateľa, aby polial rastlinu v kvetináči alebo mu automaticky vyplní údaje z kreditnej karty položenej na textílii.

Nákladné bicykle môžu byť užitočné na prepravu rôznych ťažkých vecí po najbližšom okolí, no bývajú pomerne dlhé a nemotorné. To však nie je prípad nákladného bicykla Yoonit, ktorý meria na dĺžku necelých 178 centimetrov a nie je tak dlhší ako bežný bicykel. Vývojárom sa to podarilo dosiahnuť vytvorením kompaktného rámu a osadením relatívne malých kolies. Predná časť bicykla môže byť pritom vybavená až tromi rôznymi nosičmi nákladu, ktoré sa dajú prehadzovať pomocou rýchloupínacej páky. K dispozícii je nosič Smart s rebrovou konštrukciou s bočnicami pre udržanie nákladu na mieste. Ďalej je to nosič Job v podobe nákladnej plošiny, ktorý je vhodný na prepravu širších predmetov a nakoniec nosič Family, ktorý môže slúžiť ako detská sedačka s bezpečnostným pásom alebo ako väčší nákupný košík.

Niektorí majitelia psov kŕmia svojich štvornohých miláčikov dehydrovaným krmivom. Nové zariadenie Kibus im prináša možnosť automatizovanej prípravy a podávania tohto druhu potravy. Stačí raz za týždeň naplniť nádrž v zariadení až dvomi kilogramami dehydrovaného krmiva podľa vlastného výberu a tiež naplniť 4 litrovú nádrž na vodu. Pomocou ovládacích tlačidiel si používateľ ešte nastaví časy, kedy má byť pes nakŕmený, spolu s nastavením hmotnosti každej dávky potravy. V stanovený čas začne Kibus ohrievať dávku vody, ktorú zmieša s dávkou krmiva a následne celú zmes s teplotou 38 stupňov vydá do integrovanej misky na potravu. Zariadenie potom prehrá hudobné upozornenie, ktoré priláka hladného štvornohého miláčika. V druhej miske má pes zabezpečený aj automatický prísun vody na pitie.