Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 39

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Predstavte si, že si cez mobil objednáte taxík, ten príde priamo na zadanú adresu úplne presne na čas, no miesto šoféra bude prázdne. A zase sme pri autonómnych vozidlách. Treba však povedať, že tentoraz nielen vo svete snov, ale naopak, v tom reálnom. Čína sa už môže pochváliť autami, ktoré už v dvoch mestách v krajine, rozvážajú ľudí samé.

Spoločnosť AutoX zaviedla prvú flotilu plne autonómnych taxíkov v Číne. Tieto vozidlá sú založené na novo uvedenom autonómnom riadiacom systéme 5-tej generácie, ktorý ťaží z výkonnej snímacej technológie, vrátane kamier s ultravysokým rozlíšením, dvoch LiDAR systémov a 4D radarov. Tie pomáhajú vozidlám služby RoboTaxi zvládať aj zložité dopravné scenáre, ako je manévrovanie okolo vozidiel na ceste alebo dávanie prednosti chodcom na prechode. To všetko bez akejkoľvek obsluhy vo vozidle alebo ľudskej pomoci na diaľku. AutoX už prevádzkuje viac ako sto autonómnych taxíkov v Šanghaji a Šen-čene a chystá sa realizovať testovacie projekty v ďalších mestách po celom svete.

Automobilka Mercedes-Benz predstavila nový model kompaktného elektrického crossovera EQA, ktorý je založený na populárnej triede vozidiel triedy A. Model EQA 250, s pohonom zadných kolies, sa pritom dokáže nabiť z 0 na 80 percent kapacity batérie už za 30 minút. Dojazd je udávaný na 486 kilometrov. K dispozícii bude aj model s výkonom nad 200 kW, ktorý by mal zvládnuť dojazd viac ako 500 kilometrov. Elektrický crossover EQA má zrýchlenie z 0 na 100 km za hodinu za 8,5 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je obmedzená na 160 km / h. Interiér vozidla zaujme širokouhlou obrazovkou prístrojového a informačného systému s prvkami LED osvetlenia. Nechýbajú ani rôzne asistenčné systémy pre parkovanie, brzdenie, či pre udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu.