Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slúchadlá na mieru Ambeo sa vyrobia za pomoci smartfónu a 3D tlače

Slúchadlá na mieru Ambeo sa vyrobia za pomoci smartfónu a 3D tlače
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobca audio zariadení Sennheiser a spoločnosť Formlabs, ktorá sa zaoberá technológiou 3D tlače, uzavreli partnerstvo v rámci projektu zameraného na výrobu cenovo dostupných slúchadiel do uší na mieru pre ich bezpečnejšie nasadenie a lepšiu izoláciu okolitého hluku.

Milovníci mobilnej hudby môžu stráviť veľa času úpravou bezpečného nasadenia slúchadiel do uší. Aj keď existujú veľmi priliehavé penové koncovky, slúchadlá sa môžu uvoľniť a musia sa znova zafixovať, aby nespadli na zem. Riešením by mohli byť slúchadlá do uší vyrobené presne na mieru podľa tvaru uší nositeľa, no tie bývajú väčšinou drahé.

Namiesto zamerania na vonkajšie puzdro sa spolupráca medzi spoločnosťami Formlabs a Sennheiser sústredí na umožnenie prispôsobenia ušných hrotov slúchadiel, ktoré boli v rámci projektu pomenované ako Ambeo. Výrobný proces by sa začal tým, že kupujúci si naskenuje svoje uši pomocou fotoaparátu v smartfóne, ktorý je prepojený so mobilnou aplikáciou. Pri prototypoch vývojári využili aplikáciu 3D skenovania Hearables, ktorá im priniesla výsledok za menej ako minútu.

Kupujúci najprv naskenuje svoje uši pomocou fotoaparátu vo svojom smartfóne. Pomocou získaných údajov vytvorí umelá inteligencia presný model slúchadiel do uší pre 3D tlač.

Výsledky skenovania sa potom odošlú do cloudového systému s algoritmami strojového učenia, ktorý pomocou štatistického modelovania konvertuje údaje na tvar slúchadiel špecifický pre daného používateľa. Tieto informácie sa ďalej odošlú do softvéru Formlabs PreForm na prípravu 3D tlače pre tlač na 3D tlačiarni Form3. Spoločnosť Formlabs hovorí, že „vďaka stereolitografickej technológii s nízkou silou prítlaku sú 3D tlačené slúchadlá vysoko presné a majú mimoriadne hladký a detailný povrch“.

3D tlačené špičky slúchadiel do uší.

Prototyp slúchadiel do uší na mieru Ambeo bol vyrobený z niekoľkých materiálov a farieb, pre ďalšiu personalizáciu boli použité iniciály a logá. Slúchadlá sú pritom navrhnuté tak, aby sa dali zatlačiť do zvukovodu, čím sa zaistí ich bezpečné a pohodlné nosenie, ktoré je pre každého používateľa jedinečné. To by mohlo pomôcť zredukovať pravdepodobnosť uvoľnenia slúchadiel napríklad počas cvičenia, ale by to mohlo priniesť aj lepšiu pasívnu izoláciu od vonkajších ruchov.

Prispôsobené špičky slúchadiel do uší Ambeo (vzadu) v porovnaní so štandarndými silikóonovými špičkami z bežných slúchadiel do uší.

Hlavným cieľom projektu bolo vyvinúť škálovateľnú výrobnú metódu, ktorá by bola schopná kupujúcim rýchlo dodávať cenovo dostupné slúchadlá do uší na mieru. Spoločnosť Formlabs ráta s tým, že spotrebiteľ by si naskenoval uši v jeden deň a na druhý deň už by mohli byť prispôsobené slúchadlá do uší vyrobené a odoslané. V tejto fáze však zatiaľ nie je známe, kedy alebo dokonca či budú slúchadlá do uší Sennheiser využívajúce tento proces dostupné na trhu.

Prispôsobené slúchadlá do uší Sennheiser Ambeo.