Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 41

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Každý deň pribúdajú na svet elektronické veci, ktoré ich výrobcovia označujú ako inteligentné. Čo by ste však povedali na to, ak by takýto prívlastok získal traktor. A prečo nie, veď v teréne sa dokáže pohybovať bez obsluhy a okrem svojich prác aj pomáha zisťovať kondíciu plodín. No a navyše sa okrem toho zbavil fosílnych palív.

Samoobslužný traktor Monarch je označovaný za najinteligentnejší traktor na svete. Navyše sa zriekol nafty, keďže na dosiahnutie nulových emisií používa výlučne elektrický pohon. Je vybavený technológiou, ktorá buď výrazne pomáha vodičovi alebo pracuje samostatne bez ľudského zásahu. Je to možné prostredníctvom 360-stupňových kamier, senzorov a autonómneho navigačného systému. Pomocou softvéru s algoritmami pre hĺbkové učenie sa môže traktor Monarch naučiť jednotlivé opakujúce sa úlohy. Senzory a zobrazovacie zariadenia pritom zhromažďujú a analyzujú až 240 gigabajtov dát každý deň, aby pomáhali s odhadmi výnosov plodiny a s dlhodobou analýzou zdravotného stavu plodín.

Smartfón Sony Xperia Pro prináša profesionálnym fotografom a filmárom funkcie externého monitora a 5G modemu. Špeciálne nakonfigurovaný 360-stupňový dizajn antény zaisťuje, že používateľ dostane zo svojej polohy vždy ten najlepší možný mobilný signál. Môže tak prenášať kreatívne zábery prostredníctvom aplikácií tretích strán priamo na kanál YouTube alebo Twitch či Facebook Live. Videá sa dajú prenášať vo vysokom rozlíšení 4K pri rýchlosti 60 snímok za sekundu, vrátane spracovanie v HDR. Smartfón má 6,5-palcový OLED displej a je poháňaný procesorom Snapdragon 865, spolu s 12 GB operačnej pamäte RAM. Kapacita vnútorného úložiska je až 512 gigabajtov.