Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nikon predstavuje 4K, 1 000 fps CMOS snímač s adaptívnou expozíciou

Nikon predstavuje 4K, 1 000 fps CMOS snímač s adaptívnou expozíciou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotoaparáty Nikon používajú vynikajúce obrazové snímače už mnoho rokov, najmä preto, že ich vyrába spoločnosť Sony. No Nikon chce zmeniť hru s novým snímačom, ktorý dokáže zachytiť mimoriadne spomalený pohyb, vyznačuje sa obrovským dynamickým rozsahom a adaptívnou expozíciou v celom obraze.

Nový obrazový CMOS snímač, ktorý bol predstavený na Medzinárodnej konferencii polovodičových obvodov v San Franciscu, má rozlíšenie „približne 17,84 milióna pixelov“ a štvorcový tvar, ktorý diagonálne meria približne 1 palec. Jeho vysokorýchlostný výstup umožní nakrúcanie 4K videí rýchlosťou až 1 000 snímok za sekundu (fps). Aj pri 1 000 fps stále ponúka široký dynamický rozsah 110 dB, no ak sa záznam spomalí na 60 fps, tento údaj stúpne až na 134 dB.

Snámky zachytávajúce iskrenie zapaľovača rýchlosťou 1 000 snímok za sekundu.

Snímač sa môže pochváliť aj inovatívnym procesom na riešenie preexponovaných a podexponovaných oblastí v zábere. Prevádzkuje totiž dva obrazové snímače nad sebou. Pixely horného snímača sú zoskupené do blokov s rozmermi 16 x 16 pixelov, čo z nich robí pole superpixelov 256 x 256 pixelov. Keď poľom prechádza svetlo na ceste k dolnému snímaču, každý superpixel v hornej vrstve vykoná vlastné meranie expozície a použije ho na ovládanie expozičného času pre skupinu 256 menších pixelov pod ním.

Nový snímač aktívne upravuje expozíciu v celom obraze, čím prepúšťa viac svetla do podexponovaných častí a menej do preexponovaných častí.

Týmto spôsobom získate fotoaparát, ktorý prepúšťa viac svetla do oblastí v obraze, ktoré to potrebujú, a menej svetla do príliš svetlých častí obrazu. No o fotoaparáte, ktorý bude vybavený týmto novým obrazovým snímačom zatiaľ nepadla žiadna informácia. Nie je známe, ani kedy môžeme očakávať viac detailov, no určite to vyzerá na celkom zaujímavý kúsok. Ostáva len dúfať, že o tomto snímači čoskoro budeme počuť viac.

Nový obrazový CMOS snímač Nikon s rozlíšením 4K a schopnosťou záznamu rýchlosťou až 1 000 snímok za sekundu.