Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 44

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Aj keď to tak nevyzerá, pomaly sa končí zima a za dverami je jar. Samozrejme ešte pár týždňov si na ňu počkáme, ale ten čas sa dá využiť na všeličo iné. Napríklad aj na strihanie či orezávanie niektorých drevín v záhrade. Pre mnohých to však nie je dvakrát lákavá ponuka. A zrejme aj takýmto „nadšencom“ sa rozhodli vyčarovať úsmev na tvári šikovní inžinieri. Namiesto manuálnej práce sa totiž o orezávanie bude starať autonómny stroj.

Vedci z nemeckej univerzity v Hohenheime vytvorili prototyp robota s názvom Phonenix, ktorý by mohol pomáhať orezávať ovocné stromy v sadoch. Myšlienka je, že robot začne jazdou v kruhu okolo daného stromu, ktorý zmapuje 3D skenovaním pomocou zabudovanej technológie LiDAR a optickej kamery. Integrovaný počítač použije získané údaje na vytvorenie modelu stromu zo zhluku bodov, ktoré vyjadrujú trojrozmernú štruktúru jeho koruny. Softvér založený na umelej inteligencii potom analyzuje túto štruktúru a určí, ktoré vetvy je potrebné orezať. Robot nakoniec vykoná rez pomocou malej elektrickej pílky, ktorú bude mať umiestnenú na konci kĺbového ramena, a odstráni všetky problematické vetvy. V súčasnej podobe je robot diaľkovo navádzaný operátorom, no v budúcnosti by sa mohol pohybovať autonómne.

Robotické zariadenie s názvom Rocki je navrhnuté tak, aby majiteľovi umožnilo na diaľku komunikovať so svojim štvornohým miláčikom a zabávať ho, a to aj vtedy, keď zviera zostalo samé doma. Robot je preto vybavený HD kamerou, infračervenou kamerou pre nočné videnie, reproduktorom a mikrofónom. Vďaka všesmerovým kolieskam sa dokáže pohybovať nielen dopredu a dozadu, ale tiež aj zo strany na stranu. Navyše je vybavený dávkovačom, ktorý môže obsahovať až 15 pochúťok, ktoré zo svojho tela vystreľuje na zem pred domáceho miláčika. Motorizované rameno, ktoré je umiestnené na vrchu robota, môže obsahovať laserový ukazovateľ alebo ďalšie zábavky pre zvieratá, ako je napríklad perie.